• Merkel proposa crear un pressupost per a inversions, un fons de crèdits i tropes d'intervenció
merkel-au-secours-de-l-accord-de-vienne-sur-le-nucleaire-iranien

La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, ha descartat un alleujament creditici per Itàlia, dient en una entrevista publicada diumenge que el principi de solidaritat entre els estats membre de la zona euro no hauria de convertir el bloc en una unió que comparteix deutes.

En una entrevista amb el diari Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, la cancellera alemanya va detallar per primera vegada aquest diumenge les seves propostes de reforma de la Unió Europea, entre les quals es troben la creació d’un pressupost per a inversions, un fons per concedir crèdits i tropes d'intervenció, en línia de les propostes realitzades també pel seu homòleg francès, Emmanuel Macron.

Durant l'entrevista amb el rotatiu, Merkel va explicar que al seu projecte el pressupost d'inversions per a la zona de la moneda única europea se situaria "al voltant d'una xifra baixa de diversos milers de milions". Haurà d'introduir-hi a poc a poc i avaluar el seu efecte, va indicar.

No obstant això, la cancellera no va precisar si forma part del pressupost normal de la UE o, com vol Macron, estarà en mans dels ministres de Finances de l’Eurozona. La líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) va assenyalar, a més, la importància d'aquest pressupost per compensar les diferències econòmiques a la zona euro.

Així mateix, la cancellera alemanya va presentar el seu concepte per a un fons monetari europeu que haurà de sorgir de l'actual Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), creat durant la crisi de deute. Entre altres coses, proposa ajudar amb crèdits a curt termini als països que estiguin travessant dificultats. "Sempre a canvi de restriccions, naturalment, en una quantitat limitada i amb una devolució completa", va comentar.

Respecte a les negociacions per al pla financer de la UE de 2021 fins al 2027, Merkel va recomanar acordar abans de les eleccions europees de maig de 2019. "Durant els temps insegurs actuals Europa ha de ser capaç d'actuar en cada moment", va comentar.

"Si portem a terme lentament les deliberacions, podria ser que durant un any sencer no hi hagi beques Erasmus o que hagi de retardar l'ampliació de Frontex o que no es puguin aplicar projectes importants per lluitar contra les causes de la migració, sense esmentar els recursos dels fons estructurals i els importants programes d'investigació", va alertar.

Respecte a la cooperació a la UE en qüestions de defensa, Merkel va donar suport a la iniciativa de Macron de crear una tropa d'intervenció més enllà de l'OTAN. "Unes tropes d'intervenció d'aquest tipus amb una cultura d'estratègia militar comuna ha d’ajustar-se, però, a l'estructura de cooperació en política de defensa", va declarar la mandatària.

Noticias relacionadas

contador