ep archivo   foto de archivo de un supermercado
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Els preus en línia a les principals cadenes de supermercats han pujat un 9,4% de mitjana entre el 20 de març del 2021 i el 8 de març del 2022, segons un estudi de preus de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre 156 productes d'alimentació, higiene i drogueria a deu ciutats espanyoles. Tot i això, hi ha alguns supermercats que superen aquesta xifra. És el cas de Carrefour que acumula una pujada del 12,1% en els darrers 12 mesos i Mercadona, amb un 11,4%.

Tal com assenyalen en una nota de premsa, es tracta d'un increment preocupant de preus que respon a diferents factors: el principal, l'escalada de preus de l'energia i de les matèries primeres, com els fertilitzants, el blat o l'oli, que graven la producció i la distribució de les explotacions agrícoles i ramaderes; però també la guerra d'Ucraïna i les conseqüents tensions geopolítiques.

Carrefour acumula una pujada del 12,1% als últims 12 mesos i Mercadona, un 11,4%, mentre que a El Corte Inglés i Hipercor la pujada ha estat del 7,7%. Tot i això, tant Mercadona com Carrefour segueixen mantenint-se entre les cadenes nacionals més barates, juntament amb Alcampo.

Les pujades arriben al 84% dels productes analitzats, especialment els d'alimentació. Entre els més afectats destaquen els olis (pujada mitjana de preus del 34%), els peixos (16%), els aliments envasats (11%) i els lactis (11%). Pujades que se senten especialment als productes de marca blanca, ja que parteixen de preus més baixos. De fet, OCU qualifica aquestes pujades com a molt preocupants, ja que, si es manté, suposaran un increment de més de 500 euros a l'any en productes de la cistella de la compra d'una família mitjana.

Davant d'aquesta situació, OCU sol·licita a l'Administració que s'articulin mesures per protegir les llars econòmicament més vulnerables. I aprofita per recordar la importància d'escollir el supermercat més barat, per a això posa a disposició dels consumidors els seus comparadors de preus. "És vital identificar aquells establiments del barri amb una política de preus habitualment baixos, prioritzant-los sobre els que es caracteritzen per ofertes estrella puntuals", assenyala.

Noticias relacionadas

contador