mapfre edificio portada

Una contracció del Producte Interior Brut (PIB) d'entre el 11,8% (escenari base) i del 12,1% (escenari estressat) per a enguany, comparat amb el rang d'entre el 12,1% i 13,1% del trimestre anterior. Són les previsions del Servei d'Estudis de Mapfre, que calculen que la recuperació el 2021 es mantingui en un 6,7%.

Això sí, assenyalen que aquesta recuperació seria "moderada i elusiva, donat el context d'incertesa biològica i econòmica, en un context de bloqueig polític i forta erosió institucional que no ha permès aprovar un pla financer que doni accés al fons de recuperació de la Unió Europea (UE)".

Així ho expliquen a l'actualització trimestral del seu informe Panorama econòmic i sectorial de 2020, publicat per Fundació Mapfre, que assenyala un ventall de riscos per a l'economia espanyola. Un seria el rebrot de la pandèmia de Covid-19, que conduiria a noves aturades econòmiques; un altre és la dificultat del Govern per reunir les majories necessàries per a aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat; l'últim serien els costos per als comptes públics de les mesures per pal·liar els efectes de la crisi.

"La caiguda de l'activitat posarà sota pressió els ingressos fiscals i farà que el dèficit fiscal pugui superar el 14% del PIB i que el deute públic brut arribi al 120% del PIB", indiquen. D'aquesta manera, les agències de ràting ja estan advertint sobre que el perfil de crèdit sobirà podria sofrir una rebaixa en la pròxima revisió. "Finalment, en un àmbit més general i comú a pràcticament totes les economies del món, si es prolonga la crisi produïda per la pandèmia podria veure's un repunt en les insolvències empresarials, la morositat bancària i majors pèrdues d'ocupació que, ara com ara, estan contingudes gràcies a les ajudes estatals als acomiadaments temporals (ERTO) que, a Espanya, acaben de ser ampliades fins a 31 de gener", afegeixen.

EUROZONA

Per al conjunt de l'eurozona, els economistes de Mapfre han revisat la seva estimació per al creixement econòmic de 2020 al -7,6% (des del -10%), però amb amplis riscos a la baixa com a resultat d'una recuperació desigual entre sectors i països, precisament per l'especialització de cadascun dels mercats de la zona euro.

"Els riscos per a l'economia són, en general, a la baixa, en vista del repunt dels contagis arreu de l'eurozona, les noves restriccions a la mobilitat i els seus efectes en la incertesa, en un context de ja molt delimitat espai monetari i greus desequilibris fiscals nacionals. Aquests últims no trigaran a pressionar sobre els costos de finançament, especialment a la perifèria europea", assenyalen.

Al seu torn, una crisi profunda i dilatada pot transformar els actuals problemes de liquiditat en problemes de solvència. "El repunt de la mora es traslladaria, en un context d'escassos ingressos, a una deterioració dels nivells de solvència reguladora dels bancs. Els ajustos financers sobirans han estat dilatats i dolorosos a Europa (2010-2013)", afegeixen.

ELS EUA

Per part seva, la caiguda del PIB estatunidenc podria situar-se en un rang d'entre el 4% i el 4,5%, la qual cosa suposa una notable millora respecte al trimestre previ (entre el 8% i el 9,4%). Això es deu, segons apunten en l'informe, als ingents estímuls fiscals i monetaris implementats, en una estratègia de monetització del dèficit cada vegada menys vacil·lant. En aquest sentit, fins avui, l'esforç fiscal realitzat suposa aproximadament el 15% del PIB. Però com és el cas de totes les economies, les previsions també estan subjectes a un elevat nivell d'incertesa en funció no sols del desenvolupament de la pandèmia, sinó també del resultat electoral de novembre.

"La incertesa que ha causat la pandèmia de Covid-19 continuarà pesant sobre la confiança dels consumidors i negocis. L'allargament d'aquesta en el temps posarà a prova la solvència de molts negocis i la fortalesa del mercat de treball. En aquest sentit, es podrà veure un repunt de la morositat tant de les llars com d'empreses. D'allargar-se molt en el temps, podrien produir-se danys estructurals en el teixit empresarial, principalment en els negocis relacionats amb els viatges, allotjament, transport, hostaleria i oci", expliquen.

ESCENARI MUNDIAL

El Servei d'Estudis espera una correcció de l'economia mundial, en el seu escenari base, de l'entorn del 4,4%, amb divergències significatives entre regions, la qual cosa ampliarà la bretxa de la pobresa. En termes de renda disponible, és previsible que a escala global es perdin els guanys de classe mitjana que s'havien obtingut des de l'inici del mil·lenni, especialment a Amèrica Llatina.

No obstant això, el suport dels bancs centrals i els estímuls fiscals han evitat, segons Mapfre, el col·lapse econòmic i, gràcies a això, han millorat lleugerament les seves previsions respecte a l'inici de la pandèmia (l'anterior trimestre preveien una reculada del 4,9%). Per a 2021, auguren un repunt de l'activitat d'entre el 4% i el 5,2%. No obstant això, com inclouen a l'informe, "existeix la possibilitat en aquest moment que es manifestin riscos nous, que encara són desconeguts, però que poden estar motivats per la interacció dels riscos preexistents i la crisi activada per la pandèmia de la Covid-19".

Noticias relacionadas

contador