ep archivo   fotografia aerea de la fabrica de bridgestone en burgos con la cubierta llena de
ENDESA - Archivo

L'economia manufacturera de la zona euro va seguir en contracció al començament del segon trimestre, tot i que les darreres dades de l'enquesta HCOB PMI van proporcionar alguns avenços positius, ja que la producció industrial es va contreure al ritme més lent en un any, mentre que la confiança empresarial va millorar encara més. Tot i això, la caiguda més pronunciada de les noves comandes des del començament d'any va posar en relleu els desafiaments persistents als quals s'enfronten els productors de la zona euro.

Així ho ha mostrat l'índex HCOB PMI del Sector Manufacturer de la Zona Euro, una mesura mensual de la salut en general del sector manufacturer de la zona euro compilada per la companyia S&P Global, que va registrar una contracció per vint-i-dosè mes consecutiu a l'abril. L'índex, que va baixar del 46,1 registrat al març al 45,7 (gairebé en línia amb el 45,6 esperat), indica un ritme lleugerament més ràpid de deteriorament de les condicions operatives del sector manufacturer de la zona euro.

A l'abril van persistir diferències considerables en les tendències a nivell de país. Les zones del sud de la zona euro van continuar tenint el millor resultat i Grècia i Espanya van registrar un creixement. S'hi van unir els Països Baixos, que van registrar una millora de les condicions manufactureres per primera vegada des de l'agost del 2022.

Tot i això, les expansions en aquests tres països van ser més que compensades pel deteriorament observat en altres països. Alemanya i Àustria van tornar a ser els països amb els pitjors resultats, encara que els seus declius es van atenuar.

La caiguda de les vendes totals va ser marcada i la més pronunciada des del començament de l'any. Les dades de l'enquesta d'abril també van destacar un llast lleugerament més gran dels mercats d'exportació, ja que les noves comandes de l'estranger van disminuir a un ritme més ràpid.

En un intent per esmorteir l'impacte advers de la menor entrada de noves comandes de producció, els fabricants de la zona euro van reduir encara més les comandes pendents a l'abril. El ritme de reducció va ser pronunciat en general i lleugerament més ràpid que l'observat al març.

Tot i això, les pèrdues d'ocupació es van mantenir, estenent l'actual període de caiguda d'ocupació que va començar al juny del 2023. Dit això, la taxa de declivi va ser modesta en general i la més suau en set mesos.

D'altra banda, els costos dels insums industrials de la zona euro van continuar caient a l'abril. Tot i això, hi va haver una marcada moderació en el ritme de disminució, i els preus generals dels insums van caure només marginalment i al ritme més lent des que van començar a baixar el març del 2023. Els preus cobrats es van reduir per dotzè mes consecutiu.

Per acabar, els fabricants de la zona euro es van mostrar més optimistes a l'abril respecte a les perspectives de producció en el termini de dotze mesos. El nivell general de sentiment positiu es va enfortir per segon mes consecutiu i va ser el més alt des del febrer del 2022.

SENSE SENYALS DE CANVI

Cyrus de la Rubia, economista en cap d'Hamburg Commercial Bank, s'ha preguntat "què rescatarà l'economia de la zona euro". La seva resposta és que "una cosa és clara: no serà el sector manufacturer".

"Al contrari", ha afegit aquest expert, "la ja prolongada recessió d'aquest sector ha continuat a l'abril. La producció es va contreure a un ritme similar al dels mesos anteriors i les empreses han reduït les compres a un ritme accelerat".

"Per agreujar el problema", ha conclòs Cyrus de la Rubia, "no hi ha senyals d'un canvi al cicle d'inventaris, sinó que a l'abril vam veure una tendència sostinguda de reducció de les existències, tant de productes comprats com de productes acabats".

contador