centro madrid alquiler vivienda
Alberto Amortegui en Pixabay

La Comunitat de Madrid es posa al dia amb les ajudes al lloguer de 2019. A partir de la setmana vinent començarà a pagar les quotes que va concedir tant a les famílies preferents com als joves menors de 35 anys, dos col·lectius, sens dubte, necessitats d'un alleujament econòmic en plena crisi del coronavirus. Es resolen així les queixes dels beneficiaris que denunciaven un endarreriment.

El pagament serà progressiu, per la qual cosa no tots els beneficiaris tindran l'ingrés al seu compte durant la setmana vinent. L'Administració autonòmica ha explicat a 'Bolsamanía' que ja està preparant el desemborsament d'unes 2.000 ajudes per al dilluns que ve. En total, es van concedir 4.205 prestacions (2.168 per als joves i 2.037 per a les famílies preferents).

Des de la Comunitat de Madrid assenyalen que el retard es deu a la priorització de centrar tots els esforços en la contenció del Covid-19, encara que apunten que no han sobrepassat els dos mesos i mig, i que el termini per presentar tota la documentació necessària va concloure a principis de febrer.

Madrid ha destinat 17 milions d'euros a les ajudes al lloguer de 2019, un pressupost que ha resultat insuficient, amb moltes sol·licituds denegades per falta de fons, malgrat que complien tots els requisits que s'estableixen al Reial decret 106/2018, de 9 de març, pel qual es regula el 'Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021'.

Els sectors preferents rebran prop d'un 40% de l'import del lloguer que van pagar l'any passat. Aquestes ajudes han estat destinades a famílies nombroses, monoparentals, víctimes de violència de gènere, discapacitats o aturats. També per als majors de 65 anys; en aquest cas, l'import és del 50% de la renda mensual, la mateixa quantitat que per als joves menors de 35 anys.

Per sol·licitar les ajudes de 2020 encara caldrà esperar una mica. L'any passat, la convocatòria es va fer a mitjan maig, o sigui que encara hi ha un marge d'un mes, si pretenen fer coincidir les dates. No obstant això, és probable que es dilati una mica més si la pandèmia no s'estabilitza aquestes properes setmanes.

MORATÒRIA DEL LLOGUER PER ALS AFECTATS PEL COVID

Aquesta ajuda suposarà un alleujament per a aquelles persones que ara mateix tenen dificultats per pagar el lloguer pels efectes de la crisi del coronavirus. Així i tot, si la situació continua sent complicada, el Govern d'Espanya va aprovar una mesura perquè els inquilins més vulnerables puguin sol·licitar una moratòria o la reducció del 50% de la renda i evitar els impagaments.

A l'article 4 del Reial decret 11/2020 s'estableix que totes dues mesures es prolongaran durant el temps que duri l'estat d'alarma, amb la possibilitat d'ampliar-se fins a quatre mesos si es manté la situació de vulnerabilitat. En el cas de les moratòries, es retornaran les quantitats ajornades sense cap mena d'interès durant els següents tres anys.

Noticias relacionadas

contador