ep cuatro torres madrid
EUROPA PRESS - Archivo

Ja és de sobres conegut que l'auge del teletreball provocarà una caiguda de la demanda d'oficines físiques i que, per tant, els propietaris d'aquests immobles hauran de baixar el lloguer. La pregunta ara és: quant cauran les rendes? Des del fons DWS consideren que el preu dels arrendaments disminuirà enguany gairebé un 5% tant a Madrid com a Barcelona, les dues grans zones empresarials d'Espanya.

Al seu informe 'Real Estate Strategic Outlook' expliquen que, tot i el repunt econòmic relativament fort que es preveu per a l'any vinent, existeix "un nivell d'incertesa constant" que allargarà la desacceleració de la demanda que ve observant el sector d'oficines des de finals del primer trimestre, just quan el coronavirus va arribar a Europa.

En el cas concret de Barcelona, ​​el centre de la ciutat ha rebut una quota d'ocupació decreixent durant els últims cinc anys, a causa de la baixa disponibilitat i la falta de 'estoc' d'alta qualitat. "Com a resultat, els lloguers estan convergint amb el Districte Central de Negocis (CBD) i creiem que això presenta una oportunitat per a obtenir un rendiment superior en aquesta ubicació", apunten aquests experts.

SECTOR RESIDENCIAL I LOGÍSTIC

Si DWS hagués de jugar-se els seus diners a un sector immobiliari concret, es fixaria en el residencial, ja que "oferirà els majors retorns". En aquest sentit, espera que "es beneficiï d'una combinació de demanda creixent".

A més, la crisi afavoreix que els lloguers d'habitatge creixin. Encara que, com va publicar 'Bolsamanía', aquest increment s'està produint a les zones rurals, ja que la por al coronavirus i l'auge del teletreball estan provocant un èxode urbà. Així, el preu de les rendes està començant a caure a grans capitals de província com Barcelona, Madrid, València o Palma.

Una altra de les seves apostes és el sector logístic, on veu probable "una forta recuperació de la demanda", gràcies a que l'economia s'està recuperant, igual que els beneficis del sector de les vendes minoristes. El fons apunta que Espanya té actualment una de les taxes de penetració de comerç electrònic més baixes d'Europa, però és probable que això canviï durant els pròxims 10 anys.

Tanmateix, l'increment del comerç online provocarà caigudes interanuals de les vendes de les botigues físiques, provocant que la disponibilitat d'aquests immobles augmenti i els lloguers caiguin durant els pròxims 12 a 18 mesos. "Pot haver-hi una modesta recuperació de les rendes a mitjà termini, però és poc probable que sigui suficient per retornar les rendes als nivells anteriors a la crisi", remarca l'informe.

Noticias relacionadas

contador