ep recurso de un trabajador industrial
TOYOTA - Archivo

Els preus industrials es van enfonsar un 8,7% al maig, en comparació amb el mateix mes de 2019, per l'abaratiment dels productes carnis, marcant així el major descens des del començament de la sèrie el 1975. Aquesta caiguda supera a la baixada registrada a l'abril, que ja havia estat rècord.

Així es desprèn de l'índex de preus industrials (IPRI) publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En concret, apunta aquest organisme, la xifra de la caiguda de maig és tres dècimes superior que la d'abril, que va ser del 8,4%.

El sector que més s'ha ressentit és el de Béns de consum no durador, la taxa del qual disminueix vuit dècimes, fins al 0,9%, a causa de la baixada dels preus del Processament i conservació de carn i elaboració de productes carnis, que van pujar al maig de 2019. També ha estat determinant la reculada que ha experimentat el sector de Béns intermedis, la taxa dels quals ha descendit dues dècimes i s'ha situat en un -3,5%, la més baixa des de novembre de 2009.

Segons l'INE, en l'evolució dels preus industrials també destaca la disminució dels preus de la Fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges, superior aquest mes que l'any passat, i de la Fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic en formes primàries, que van pujar el 2019.

La taxa de variació anual de l'índex general sense Energia, recull Servimedia, ha disminuït quatre dècimes, fins al -0,9%, la més baixa des de maig de 2016, situant-se gairebé vuit punts per sobre de la de l'IPRI general.

Si s'observen les dades per comunitats autònomes s'aprecia que la taxa anual dels preus industrials ha caigut en nou d'elles, mentre que ha augmentat en les vuit restants. Al detall, les majors baixades s'han produït a la Regió de Múrcia, Cantàbria i Castella-la Manxa, les taxes de la qual han baixat 2,7, 2,4 i 1,8 punts, respectivament.

Per part seva, Canàries, Principat d'Astúries i Balears són les comunitats on més s'ha incrementat la taxa anual, amb pujades de 2,7, 2,4 i 2,4 punts, respectivament.

Noticias relacionadas

contador