• Les converses entre la Unió Europea i el Regne Unit entren a la seva segona fase
Brexit

La Unió Europea (UE) i el Regne Unit van arribar a un primer acord sobre el 'Brexit' la passada setmana. Ara és el moment que les dues parts recolzin aquest progrés de manera interna. Els analistes de Berenberg, banc d'inversions alemany, s'aventuren a dibuixar quatre escenaris per al desenllaç d'aquestes converses.

Brussel·les i Londres van tancar el 8 de desembre un acord sobre els drets dels ciutadans; la factura de sortida, al qual el Regne Unit s'ha compromès a abonar entre 40.000 i 45.000 milions d'euros que s'estimen necessaris; i la frontera nord-irlandesa, que segons el compromís assolit serà invisible. "Això proporciona les bases per a un Brexit potencialment (molt) suau, alguna cosa que supera les línies vermelles clau dels 'Brexiteers'. Aquesta contradicció complica el debat intern al Regne Unit abans que pugui arribar a un acord amb la Unió Europea per el comerç futur", indiquen des de Berenberg.

Per això, la segona fase d'aquestes negociacions es compliquen una mica més. El Regne Unit i la Unió Europea abordaran el marc de la relació futura entre la UE i el Regne Unit i l'establiment d'un període de transició entre la sortida efectiva del país i l'entrada en vigor d'un nou pacte d'associació o comercial. Als plans de Brussel·les figura que, a l'octubre de 2018, s'hagi aconseguit un acord de retirada que pugui ser ratificat a nivell nacional, de manera que la sortida sigui efectiva al març de 2019.

Aquest mateix divendres, la Unió Europea ha donat el vistiplau per a les converses Brexit per passar a la seva segona fase, que s'ocupa de la transició a una nova relació després de la retirada del Regne Unit. Davant d'aquesta disjuntiva, el banc d'inversió alemany planteja quatre possibles escenaris:

Un Brexit suau. Un escenari que compta amb el 30% de possibilitats. Els analistes de Berenberg recolzen aquesta possibilitat en base del fet que "dos terços dels membres del parlament del Regne Unit són pro-Europa, tal acord probablement obtindrà un suport majoritari al parlament", indiquen. Per tant, l'informe de l'entitat alemanya considera possible un acord suau que estableixi les bases del lliure comerç entre les dues parts.

Brexit semi-tou. Una possibilitat a la qual Berenberg dóna suport amb un 45% d'opcions que es produeixi. El seu escenari més probable. "El Regne Unit es mantindria en línia amb les normes de la UE per evitar una frontera dura a Irlanda", consideren. A més, afegeixen que aquest escenari aconseguiria el suport dels britànics, ja que "mantindria el Regne Unit parcialment alineat amb la UE, mentre que 'els Brexiteers' podrien donar suport a un acord, ja que oferiria al Regne Unit un marge per perseguir les seves ambicions fora de la UE", apunten.

Brexit dur. Els analistes donen a aquest escenari una credibilitat del 20%. "Amb tants interessos i aspectes en joc, el risc que les converses fracassin en qualsevol moment segueixen sent elevades", indiquen des de l'entitat alemanya.

Sense Brexit. Una cosa que només té una possibilitat del 5% per a Berenberg. "L'única ruta possible per revertir el Brexit seria a través de noves eleccions que acabessin amb els Laboristes, o alguna coalició liderada pels Laboristes amb els Liberals Demòcrates pro-UE i el Partit Nacional Escocès, anant cap a un segon referèndum que reverteixi el resultat del primer", assegura Berenberg.

Noticias relacionadas

contador