• Theresa May va a Brussel·les després de perdre una votació crucial
Theresa May

El dia que arrenca el Consell Europeu en què, previsiblement, es ratificarà l'acord assolit divendres passat entre Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea (CE), i Theresa May, primera ministra britànica, sobre el Brexit, el president entrant de l'Eurogrup, el portuguès Mário Centeno, s'ha referit a la sortida del Regne Unit de la UE com el desafiament clau per 2018.

"El Brexit és un desafiament i que sens dubte és un xoc negatiu per a totes aquestes economies", va dir aquest dimecres Centeno en declaracions a la CNBC.

Quan se li va preguntar sobre els riscos potencials per a la Zona Euro al nou any, Centeno va dir que "sens dubte hem de donar seguiment al procés de Brexit, que espero que sigui entès com una reforma estructural". Va afegir que els polítics de la regió necessiten donar temps a les economies perquè s'adaptin a aquests canvis estructurals.

"El Brexit és un desafiament i és un desafiament que sens dubte és un xoc negatiu per a totes aquestes economies", ha declarat el president entrant de l'Eurogrup

No obstant això, el procés del Brexit no hauria d'impedir que la Zona Euro segueixi reformant-se, en opinió de Mário Centeno. "Des d'un xoc negatiu, podem i hem de construir solucions positives", ha apuntat.

Europa s'enfronta altres reptes al nou any, com el moment polític d'Alemanya o d'Itàlia. No obstant això, aquests esdeveniments i el seu possible impacte a la Zona Euro no preocupen Centeno. "Si mires enrere i veus els resultats de les eleccions holandeses, després de les eleccions franceses, després de les alemanyes... hem pogut trobar solucions a Europa", va explicar a CNBC.

MAY VIATJA A BRUSSEL·LES DESPRÉS DE PERDRE UNA VOTACIÓ CRUCIAL

La primera ministra britànica viatja aquest dijous a Brussel·les amb el bon gust de boca que li va deixar l'acord al qual va arribar la setmana passada amb Europa i el mal gust del fracàs que va patir aquest dimecres a la nit durant la tramitació del Brexit. El Parlament britànic va aprovar una esmena de la llei del Brexit que estableix, entre altres coses, que serà el cos legislatiu que tindrà l'última paraula sobre l'acord que s'assoleixi entre el Regne Unit i la UE. Diversos membres 'rebels' del propi partit de May van votar junts amb l'oposició a favor d'aquesta esmena, que va ser aprovada per 309 vots a favor i 305 en contra. Els legisladors de la Cambra dels Comuns tindran ara el poder de vetar l'acord de sortida abans que el Regne Unit deixi la UE si no els agraden els termes.

"May ha tornat a la zona de sots després del seu èxit de la setmana passada", va dir a Bloomberg Mij Rahman, analista polític d'Euràsia Group a Londres. "Aquest vot augmenta la possibilitat que els Comuns rebutgin l'acord de maig al proper octubre o novembre", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador