ep el presidente de estados unidos joe biden
JIM LOSCALZO - POOL VIA CNP / ZUMA PRESS / CONTACT

Falta la signatura del president dels Estats Units i el seu ambiciós pla d'estímuls d'1,9 bilions de dòlars per enfrontar la pandèmia serà una realitat. Això, sumat al fet que el país s'ha proposat completar la vacunació al maig, porta els analistes del banc danès Danske Bank a mostrar-se molt optimista respecte a la recuperació econòmica a l'altre costat de l'Atlàntic.

"Ens hem tornat molt més alcistes pel que fa a l'economia nord-americana", reconeixen, davant d'aquesta combinació d'"una política fiscal molt estimulant i un ritme de vacunació molt més ràpid". Així, si abans esperaven un creixement del PIB dels Estats Units del 3,3% per a aquest any i del 3,8% per al que ve, ara preveuen un augment del 7,5% el 2021 i del 5,3% el 2022.

"Sostenim que el PIB dels EUA superarà el seu ritme de creixement anterior a la pandèmia durant el tercer trimestre i es mantindrà per sobre, cosa que suggereix que no hi ha danys duradors a l'economia per la Covid-19. A contra, el suport (del pla) pot desfer alguns dels danys creats per l'última crisi", auguren aquests experts.

Es preveu que aproximadament el 77% dels 1,9 bilions de dòlars del pla d'ajuda es gastin aquest any, el 7%, el que ve, i el 6%, el 2023. Aquest 77% correspon a 1,457 bilions de dòlars o el 6,2% del PIB nominal de 2021. Els desemborsaments d'aquest any són principalment per a prestacions per atur, un tercer pagament d'estímuls, ajudes fiscals per a famílies amb nens i ajudes estatals i locals. La pujada del salari mínim federal ha estat descartada per a la conciliació pressupostària, cosa que redueix la mida total del paquet en gairebé 75.000 milions de dòlars.

Danske subratlla que és un pla amb elements "segurs", és a dir, que les ajudes (a la desocupació, a les empreses...) evitaran pèrdues significatives d'ingressos i fallides, cosa que és fonamental per aconseguir una forta recuperació. "En cas contrari, es corre el risc que l'actual crisi es converteixi en una crisi prolongada", precisen.

Amb tot, esperen que el PIB dels EUA arribi al nivell del quart trimestre del 2019 al segon trimestre del 2021 i que superi la tendència de creixement durant el tercer trimestre i es mantingui per sobre d'ella, "cosa que implica que no esperem cap dany permanent a l'economia d'aquí a un any", remarquen.

LA INFLACIÓ NO ELS PREOCUPA

La pujada de la inflació a mesura que es consolida la recuperació econòmica és una de les preocupacions actuals al mercat, però el banc danès no està intranquil. El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ja ha avisat de la pressió alcista dels preus, però ha dit que serà una cosa transitòria i controlable.

Danske també reconeix que la inflació pujarà, però assumeix que trigarà algun temps a ser duradora, en línia amb el màxim responsable de la Fed, al mateix temps que espera que la inflació subjacent del PCE arribi al 2% a finals de 2022.

"La pregunta és si tot això portarà a un sobreescalfament de l'economia o no. Creiem que no. (...) La inflació subjacent del PCE augmentarà significativament durant els propers mesos, però això és principalment transitori a causa dels efectes de base derivats de la pandèmia de l'any passat", conclou.

Noticias relacionadas

contador