ep rodrigo rato comparece en la comision de investigacion sobre la crisis financiera
EUROPA PRESS - Archivo

L'entrenador de Reial Madrid Carlo Ancelotti i l'escriptor Ildefonso Falcones, amb uns deutes de l'entorn de l'1,4 i 1,3 milions d'euros, respectivament, han entrat a la llista de morosos publicada aquest dilluns per l'Agència Tributària. Hi tornen a entrar l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato, amb 1,3 milions, i el futbolista Dani Alves, amb 2 milions.

Així mateix, figura per primera vegada en la llista de contribuents que deuen a Hisenda més d'un milió d'euros el 31 de desembre de 2020 José María del Nido Carrasco, fill de l'expresident del Sevilla FC i actual vicepresident del club, amb 1,7 milions.

L'actriu Paz Vega es manté a la llista, amb 440.000 euros més, fins a superar els 3 milions, així com l'empresari Agapito García Sánchez, que tot i haver reduït el seu deute en 566.000 euros, és la persona física que més deu al fisc, amb 15,4 milions d'euros.

Abandonen la llista, en canvi, bé per haver saldat el deute, per haver-la reduït per sota d'un milió o per tenir-lo avalat, l'exjugador del Barcelona Neymar, que tenia un deute a la llista anterior de 34,6 milions, així com l'exmotociclista Sito Pons, que va arribar a deure 1,9 milions. També surt de la llista la constructora San José, que devia a Hisenda 1,9 milions.

EMPRESES TURÍSTIQUES

Spanair i l'aeroport de Ciudad Real són algunes de les companyies vinculades al sector aeri i turístic que es mantenen un any més a la llista de morosos. Spanair, que va cessar les seves operacions a finals de 2012 deu a Hisenda 7.150.000 d'euros, segons la llista de morosos. Al setembre de 2014, el Jutjat Mercantil 10 de Barcelona va condemnar tots els membres de consell d'administració, entre ells Ferran Soriano el que va ser el seu president, i la societat de la Generalitat Avança a pagar solidàriament la quantitat de 10,8 milions d'euros. Pel que fa a l'aeroport de Ciudad Real, la construcció del qual va costar uns 450 milions d'euros, acumula un deute amb Hisenda de 4,49 milions d'euros.

Entre les empreses que major muntant de deute acumulen al sector turístic destaca Hotels Manilva, la companyia malaguenya que acumula 23,3 milions d'euros, mateixa xifra que l'any passat. Cal destacar que la majoria d'empreses del sector turístic i aeri que apareixen a la llista d'Hisenda ja han desaparegut per fallida o es troben en concurs de creditors.

A la llista també hi figura un any més Air Comet, amb un deute de 13,9 milions a Hisenda, companyia a la qual se li va retirar la seva llicència de vol a finals de 2009 per insolvència, deixant 24.000 afectats (equivalents a 45.000 trajectes venuts sense realitzar). TAG Aviation Espanya, filial de TAV Aviation i especialitzada en vols xàrter que va entrar a la llista fa dos anys després de declarar-se en concurs de creditors, deu 11,9 milions.

Entre altres empreses que es mantenen a la llista, destaca Iberoworld Airlines (abans Orbest), amb un deute de 7,2 milions, propietat del grup turístic Orizonia Travel Group, que deu 3,9 milions d'euros al fisc. També repeteixen a la llista Handling And Lager (2.760.000) i Gadair European Airlines (1,33 milions), mentre que l'abandonen aquest any Newco Airports Services i BM Jet Aviació Privada del Mediterrani Occidental.

HOTELERS I OPERADORS TURÍSTICS

Precisament a la llista de morosos d'Hisenda figuren diverses de les filials del desaparegut grup Orizonia: Viajes Iberia (8,1 milions), Viatges Iberojet Transcontinental (1,74 milions) i Iberotravel Vacations Holding (1,7 milions). Així mateix, es mantenen Viatges Marbesol (4.210.000) i la gallega TracTravel Viatges (1,5 milions).

Entre les hoteleres amb un deute al fisc que supera el milió d'euros figuren: Hotel Almeria (9,6 milions); Hotels Rosincs Unipersonal (9,8 milions); Rustic Hotels (9,5 milions) i Hotel Brasilia Playa (3,8 milions); Hotels Works 2012 (3.880.000); Hotels Europeus (3,9 milions); Eve Marina Hotels (2,2 milions) i Hotel Rincón Andaluz (1,67 milions) i Hotels Costa Oriental (1,2 milions).

Es manté en llista la Companyia d'Apartaments Turístics Andalusia (5,3 milions); Sud-africana d'Hotels (5,8 milions); la Companyia Internacional de Parcs i Atraccions de Benalmádena que deu 4 milions; Apartaments Arenas (2,6 milions). A la llista, també figura Quality Hotels (1,3 milions), Port Vigo (1,3 milions) i

SECTOR RETAIL

Reig Martí, Hakei, Caramel i la marca de baix cost Okeysi es mantenen entre les empreses de moda i tèxtil deutores amb Hisenda el 31 de desembre del 2020 amb deutes amb l'Administració Tributària superiors en cada cas al milió d'euros. En concret, el 'rei de les mantes' segueix a la llista amb un deute amb Hisenda de 2.708.000 d'euros, mentre que les empreses de moda Hakei i Caramel, ambdues liquidades ja, deuen 2,24 i 1,97 milions d'euros, respectivament. La companyia de moda 'low cost' xinesa Okeysi, que es va declarar en concurs de creditors el 2017 i va entrar l'any passat a la llista de morosos, deu a Hisenda un total d'1,21 milions d'euros, mentre que la faillida Géneros de Punto Ferry's manté el seu deute amb el fisc nacional de 7.030.000.

Per la seva banda, Joguines Poly manté un any més el seu deute amb Hisenda, amb un total de 4,6 milions d'euros, mentre Fotoprix deu 6,4 milions d'euros. Els centres de depilació làser, medicina estètica i cirurgia estètica i obesitat de Hedonai figuren també a la llista, amb un deute de 4,9 milions d'euros, mentre que Forus Esport i Lleure, que compta amb 34 centres esportius a Espanya i Portugal, deu 2,2 milions d'euros.

La plataforma de menjar a domicili Glovo també apareix al llistat d'Hisenda amb un deute d'1,39 milions al fisc nacional.

Entre les empreses que es mantenen un any més amb deutes amb Hisenda destaquen les companyies que van pertànyer a la família Ruiz Mateos. Així, Clesa deu a Hisenda un total de 6,6 milions d'euros; Nueva Rumasa, 8,9 milions d'euros; o els flams Dhul, 2,2 milions d'euros, entre d'altres. Per la seva banda, la societat Volvoreta, propietat de la dissenyadora Kina Fernández, abandona aquest llistat, després de tenir un deute l'any passat d'1,69 milions d'euros.

contador