ep bocarte anchoa pescado pescaderia alimentacion supermercado compra ipc
EROSKI - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,2% el febrer en relació amb el mes anterior i va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins a l’1,1%, segons les dades definitives publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb les avançades a finals del mes passat.

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC de febrer a l'encariment de les gasolines i de determinats aliments, com les llegums i hortalisses.

La taxa interanual de febrer és la trentena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,1% superiors als de fa un any. Amb la dada de febrer, l'IPC suma quatre mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.

D'altra banda, la inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va disminuir una dècima el febrer, fins al 0,7%, de manera que se situa quatre dècimes per sota de la de l'IPC general. A més, ha confirmat Estadística, en el segon mes de l'any l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual a l’1,1%, una dècima més que el gener.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir a l'acceleració de la taxa interanual de l'IPC el febrer es troben el transport, que va elevar dos punts la seva taxa anual, fins a l’1,8%, pels carburants, i els aliments i begudes no alcohòliques, la taxa anual va augmentar cinc dècimes, fins a l’1,4%, per les llegums i hortalisses fresques i l'evolució dels preus del peix i el marisc.

Per contra, es van registrar descensos en les taxes anuals dels grups d'habitatge, oci i cultura i comunicacions. En concret, la taxa interanual del grup d'habitatge va baixar un punt i mig, fins al 0,9%, per l'abaratiment de l'electricitat, la d'oci i cultura va disminuir set dècimes, fins al -1,6%, per la menor pujada dels preus dels paquets turístics respecte al febrer de 2018, i la de comunicacions va retrocedir més d'un punt, fins a l’1,5%, a causa que els preus de la telefonia van pujar més el 2018 del que ho van fer aquest any.

LA MAJOR PUJADA EN UN MES DE FEBRER DES DE 2015

En termes mensuals, l'IPC va avançar un 0,2% el febrer, la seva major alça en aquest mes des de 2015, quan els preus també van pujar un 0,2%. Aquest repunt es deu, principalment, als augments de preus del transport (+1,5%) per les gasolines, dels hotels (+0,5%) pels serveis d'allotjament, de l'oci i la cultura (+0,7%) pels paquets turístics i dels aliments (+0,3%) per l'encariment de les fruites i els llegums i hortalisses.

En sentit contrari, el grup d'habitatge va retallar els seus preus un 1,1% el febrer en relació al mes anterior per l'abaratiment de la llum, i el vestit i el calçat els va reduir un 1,5% període que coincideix amb la fi de les rebaixes d'hivern.

Per rúbriques, els que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser les fruites fresques (+3,4%), els llegums i hortalisses fresques (+3,1%), el transport personal (+1,6%) i les patates i els seus preparats (+1,5%). Per contra, els majors descensos mensuals es van registrar a la carn d'oví (-3,4%), el peix fresc i congelat (-2,7%) i el calçat de nen (-2,6%). I en taxa interanual, els que experimenten els majors descensos de preus van ser els olis i greixos (-13,4%), el transport públic interurbà (-4,4%) i els objectes recreatius (-2,9%).

En la banda oposada, els majors ascensos de preus durant l'últim any els experimenten les patates i els seus preparats (+13,8%), els llegums i hortalisses fresques (+10,3%) i les fruites fresques (+3,2%).

PUJA LA TAXA INTERANUAL EN DEU COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va augmentar el febrer en deu comunitats autònomes, va baixar a Canàries i es va mantenir a Balears, Múrcia, Extremadura, Comunitat Valenciana, Aragó i La Rioja. Els majors repunts, de tres dècimes, es van registrar a Castella-La Manxa, Navarra i País Basc. Les regions que presentaven el febrer les majors taxes anuals d'IPC van ser Navarra (1,6%) i Madrid (1,5%), mentre que Múrcia va registrar la taxa més baixa (0,6%).

CATALUNYA

L'índex de preus de consum (IPC) a Catalunya va pujar tres dècimes al febrer respecte al gener, i la taxa interanual va augmentar una dècima, fins a l'1,1%, segons les dades fetes públiques aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Catalunya és la cinquena comunitat amb una taxa interanual més alta (1,1%), empatada amb Astúries, Cantàbria i La Rioja, mentre que Navarra lidera el rànquing (1,6%) i Melilla el tanca (-0,5%).

Noticias relacionadas

contador