ep luz
EP

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,2% el setembre en relació al mes anterior i va elevar la seva taxa interanual fins al 2,3%, una dècima més del que avançat a finals del mes passat, segons les dades definitives publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el repunt de la taxa interanual de l'IPC de setembre ha influït principalment la pujada dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció i del gas.

Per l'escalada dels preus de la llum

En sentit contrari, van baixar els preus dels aliments, especialment de les fruites i dels llegums, mentre que els preus dels carburants van pujar el setembre menys que al mateix mes del 2017.

La taxa interanual de setembre és la vintè cinquena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 2,3% superiors als de fa un any. La taxa d'IPC interanual feia dos mesos que estava estable al 2,2%, però el setembre ha tornat a registrar la mateixa dada que el juny, cosa que situa els preus en màxims des d'abril de 2017.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir al 0,8% al setembre, de manera que es col·loca 1,5 punts per sota de l'IPC general.

Durant el novè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual al 2,3%, una dècima per sobre de la registrada l'agost.

Noticias relacionadas

contador