ep consumo ipc verduras recurso
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar a Espanya un 0,9% a l'octubre en relació al mes anterior i va mantenir estable la seva taxa interanual en el 2,3%, la mateixa que al setembre, segons les dades definitives publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Estadística ha atribuït el comportament de la taxa interanual de l'IPC d'octubre al descens dels preus de l'electricitat, davant de l'augment de l'any anterior, al qual se suma, encara que en sentit contrari, l'increment dels preus del gas, que van disminuir un any abans.

La taxa interanual d'octubre és la 26ena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 2,3% superiors als de fa un any. La taxa de l'IPC interanual es va mantenir en el 2,2% al juliol i l'agost, però al setembre i l'octubre va repuntar fins al 2,3%, la mateixa dada que al juny, la qual cosa situa els preus en màxims des de l'abril del 2017.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no-elaborats, va augmentar dues dècimes, fins a l'1%, amb la qual cosa se situa gairebé un punt i mig per sota del de l'IPC general.

En el desè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual en el 2,3%, amb la qual cosa es manté respecte al mes de setembre.

BAIXEN ELS PREUS DE LA LLUM

Segons l'INE, entre els grups que van tenir més influència positiva en el comportament de la taxa interanual es troben el transport, que va augmentar set dècimes la seva taxa anual, fins al 5,7%, a causa que els preus dels carburants i lubrificants van pujar l'octubre més que en el mateix mes del 2017, a la qual cosa se suma l'augment dels preus del transport aeri, davant del descens registrat un any abans.

També hi va influir l'oci i la cultura, la taxa anual de la qual es va incrementar un punt, fins al 0,0%, degut fonamentalment al fet que els preus dels paquets turístics van disminuir a l'octubre menys del que ho van fer durant el mateix mes del 2017.

Per la seva banda, els grups amb influència negativa en la taxa anual d'octubre van ser l'habitatge, que va descendir la seva variació anual més d'un punt i la va situar en el 4%, per la baixada dels preus de l'electricitat, davant de l'augment de l'any anterior.

En termes mensuals, l'IPC va augmentar un 0,9% en relació a setembre, a causa principalment de l'increment dels preus del vestit i calçat

Estadística destaca també, encara que en sentit contrari, l'increment dels preus del gas, que van disminuir l'octubre del 2017.

A l'habitatge s'hi suma a més les comunicacions, amb una taxa del 2%, sis dècimes inferior a la del mes anterior, degut principalment al fet que els preus dels serveis de telefonia i fax van baixar a l'octubre més que el que ho van fer l'any passat.

En termes mensuals, l'IPC va augmentar un 0,9% en relació al setembre, degut principalment a l'increment dels preus del vestit i calçat en un 11,1%, que reflecteix el comportament dels preus en la nova temporada d'hivern i a l'alça dels preus en els aliments i begudes no-alcohòliques, amb una variació de l'1,2%, i dels del transport (+0,6%) per la pujada dels preus dels carburants i lubrificants.

PATATES I ELS SEUS PREPARATS DISPAREN UN 11,1% EL SEU PREU AQUEST ANY

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser les peces de vestir de dona (+14%), les peces de vestir d'home (+11,7%) i les peces de vestir de nen i nadó (+11,1%). Per contra, els descensos mensuals més destacats es van registrar en olis i grasses (-1%), comunicacions (-0,7%) i turisme i hostaleria (-0,7%).

En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els descensos de preus més importants són els olis i grasses (-8,1%), objectes recreatius (-2%) i tèxtils i accessoris per a la llar (-1,9%). A la banda oposada, els ascensos de preus més destacats aquest any els experimenten les patates i els seus preparats (+11,1%), les fruites fresques (+7%) i la calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (+6,8%).

La taxa anual de l'IPC va disminuir a nou comunitats autònomes l'octubre respecte al setembre, es va mantenir a tres i va augmentar a les cinc restants. Els descensos més importants es van produir a l'Aragó i La Rioja, amb una baixada de dues dècimes a totes dues. Per la seva banda, Cantàbria i la Comunitat de Madrid van ser les regions on més es va incrementar la taxa anual, amb augments de dues dècimes a cadascuna d'elles.

CATALUNYA

L'Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya va augmentar nou dècimes l'octubre respecte al setembre, i la taxa interanual es va situar en el 2,4%, segons dades fetes públiques aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A Catalunya, els preus que més han pujat, i amb una gran diferència, han estat els de vestit i calçat, que han experimentat un repunt de l'11% i recullen el comportament dels preus en la nova temporada d'hivern. Els altres preus que més han pujat han estat els dels aliments i les begudes no-alcohòliques, amb un 1,2%, els del transport, amb un 0,7%, i els de l'habitatge i l'ensenyament, tots dos amb un 0,5%.

Els preus que més han baixat han estat els de l'oci i la cultura, amb un descens del 0,8%, i els preus de comunicacions (-0,7%), seguit dels d'hotels, cafès i restaurants (-0,5), mentre que els únics que s'han mantingut han estat els de la medicina.

Les quatre províncies catalanes han experimentat un augment de la inflació liderada per Lleida, amb un augment de l'1,1%, seguida per Barcelona i Girona, que han augmentat nou dècimes, i Tarragona (0,8%). Pel que fa a la seva taxa interanual, Lleida i Tarragona presenten els valors més alts, un 2,9% i un 2,6% respectivament, i Girona i Barcelona els més baixos, amb un 2,4% i un 2,3%.

Noticias relacionadas

contador