ep gasolina gasolinera combustible ipc consum
Europa Press

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 0,4% el desembre passat en relació al mes anterior i va retallar cinc dècimes la seva taxa interanual, fins a l’1,2%, el seu menor nivell des del passat abril, segons les dades definitives publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.

Estadística ha atribuït la caiguda de la taxa interanual de l'IPC de desembre al descens dels preus dels carburants, del gasoil per a calefacció i dels serveis d'allotjament.

La taxa interanual de desembre és la vint-i-vuitena positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,2% superiors als de fa un any. Després de sis mesos per sobre del 2%, durant l'últim mes de l'any passat l'IPC ha aconseguit situar-se al seu menor nivell des de l'abril (1,1%).

La taxa interanual de desembre és la vint-i-vuitena taxa positiva que encadena l'IPC interanual

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir el desembre al 0,9%, de manera que se situa tres dècimes per sota de la de l'IPC general. Per la seva banda, durant l'últim mes de 2018, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual a l'1,2%, cinc dècimes menys que el novembre.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir a la moderació de la taxa interanual de l'IPC el desembre es troben el transport, que va retallar més de 3 punts la seva taxa anual, fins al 0,2%, per l'abaratiment dels carburants; l'habitatge, la taxa anual del qual va baixar tres dècimes, fins al 2,5%, pel menor cost del gasoil per a calefacció, i els hotels, que van reduir tres dècimes la seva taxa, fins a l’1,8%, per l'abaratiment dels serveis d'allotjament.

Per contra, entre els ascensos va destacar el grup d'oci i cultura, que va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,1%, per l'encariment dels paquets turístics.

En termes mensuals, l'IPC va baixar un 0,4% en relació al novembre, a causa principalment del descens dels preus del transport (-2,8%) per les gasolines; dels aliments (-0,2%) per les fruites; del vestit i calçat (-2%) per les primeres baixades de preus de la campanya de rebaixes d'hivern, i de l'habitatge (-0,1%) pels preus del gasoil per a calefacció.

LES PATATES DISPAREN EL SEU PREU UN 11% I EL OLI S'ABARATEIX UN 12%

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser el peix fresc i congelat (+2,8%), les patates i els seus preparats (+2,1%) i la carn d'oví (+1,8%) . Per contra, els majors descensos mensuals es van registrar a les fruites fresques (-4,4%), el transport personal (-3,1%), la roba de dona (-2,7%) i la roba d'home (-2,6%).

En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els majors descensos de preus són els olis i greixos (-12,2%), transport públic interurbà (-3,1%) i objectes recreatius (-1,9%). A la banda oposada, els majors ascensos de preus durant l'últim any els experimenten les patates i els seus preparats (+11,1%), les fruites fresques (+5,9%) i calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (+3,7%).

CATALUNYA

Catalunya va tancar el 2018 amb una pujada dels preus de l'1,4% en comparació amb l'any anterior, i el desembre l'índex de preus de consum (IPC) va caure tres dècimes respecte al novembre, segons dades fetes públiques aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

BAIXA LA TAXA INTERANUAL EN TOTES LES COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va disminuir en totes les comunitats autònomes el desembre. Els majors descensos es van registrar a Castella-La Manxa i Extremadura, que van retallar la seva taxa vuit i dècimes, fins a l’1,2% i l’1,1%, respectivament. Per la seva banda, Canàries va ser les comunitat que menys va retallar la taxa anual el desembre, dues dècimes, fins a l’1,4%.

Les regions que en finalitzar 2018 presentaven les majors taxes anuals d'IPC van ser Castella-La Manxa, Catalunya i Madrid, totes elles amb un 1,4%, mentre que Balears va registrar la taxa més baixa (+0,7%).

Noticias relacionadas

contador