ep gasolina gasolinera gasoil ipc
Europa Press

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 0,4% el desembre en relació al mes anterior i va retallar cinc dècimes la seva taxa interanual, fins a l’1,2%, el seu menor nivell des del passat mes d'abril, segons l'indicador avançat publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'organisme estadístic ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC a l'abaratiment dels preus dels carburants (gasoil i gasolina).

La taxa interanual de desembre, en cas de confirmar-se, seria la vint-i-vuitena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,2% superiors als de fa un any. Després de sis mesos per sobre del 2%, durant el penúltim mes de l'any l'IPC va baixar d'aquesta barrera, tendència que ha seguit el desembre, i es va situar al seu menor nivell des de l'abril.

El Ministeri de Treball ja ha explicat que aquest any es farà servir el nou índex de revaloració de les pensions, amb la mitjana novembre 2018 sobre desembre de 2017, per evitar la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes i compensar la diferència de la pujada de les pensions amb la pujada de l'IPC. Segons va acordar el Govern, les pensions aquest any van pujar un 1,6% i les mínimes, un 3%.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de desembre el 15 de gener

No obstant això, amb la nova metodologia de revaloració, la mitjana de novembre d'aquest any sobre desembre de l'any passat és de l’1,7%, de manera que als pensionistes se li compensarà amb un augment de la pensió del 0,1% addicional, percentatge que significa un cost d'uns 256 milions d'euros per a les arques públiques.

Durant l'últim mes de 2018, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa interanual a l'1,2%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCH es reduiria cinc dècimes respecte al mes anterior.

En termes mensuals, l'IPC va baixar un 0,4% el desembre. Per la seva banda, la variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCH es va situar el desembre al -0,5%. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de desembre el proper 15 de gener.

Noticias relacionadas

contador