ep gasolina 20180920114602
EP

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 0,1% al novembre en relació al mes anterior i va retallar sis dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,7%, el nivell més baix des del passat mes d'abril, segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme estadístic ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC a l'abaratiment de l'electricitat i els carburants, davant de l'increment que van experimentar el mateix mes del 2017.

La taxa interanual de novembre, en cas de confirmar-se, seria la vint-i-setena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són ara un 1,7% superiors als de fa un any. Després de sis mesos per sobre del 2%, en el penúltim mes de l'any l'IPC ha aconseguit disminuir d'aquesta barrera i situar-se en el nivell més baix des d'abril.

Aquest descens fins a l'1,7% de la taxa interanual de l'IPC afavoreix la Seguretat Social, perquè l'economia espanyola arriba al mes de desembre amb una inflació molt propera a la pujada que van experimentar les pensions aquest any, de l'1,6%, la qual cosa podria reduir la factura de la paga compensatòria als pensionistes per la desviació dels preus.

Després de sis mesos per sobre del 2%, al penúltim mes de l'any l'IPC ha aconseguit baixar d'aquesta barrera i situar-se al seu menor nivell des de l'abril

El Ministeri de Treball ja ha explicat que farà servir l'IPC de desembre com a indicador per revisar el poder adquisitiu de les pensions. Si es manté al desembre l'IPC interanual en l'1,7%, la desviació dels preus sobre la pujada de les pensions serà d'una dècima i la Seguretat Social haurà de desemborsar uns 128 milions d'euros per compensar els pensionistes per aquesta desviació i una quantitat similar per consolidar-la en nòmina.

En el penúltim mes del 2018, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en l'1,7%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCA es reduiria sis dècimes respecte al mes anterior.

En termes mensuals, l'IPC va baixar un 0,1% al novembre, el seu primer descens en aquest mes des del 2014. Per la seva banda, la variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCA es va situar al novembre en el -0,2%. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de novembre el proper 14 de desembre.

Noticias relacionadas

contador