ep ipc precios mercado
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 0,1% al juny amb relació al mes anterior i va retallar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,4%, el seu nivell més baix des del setembre del 2016, segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme ha atribuït la caiguda de la taxa interanual de l'IPC a l'abaratiment dels carburants i de l'electricitat, davant de l'augment de preus que van experimentar al juny del 2018.

La taxa interanual de juny és la trenta-quatrena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són ara un 0,4% superiors als de fa un any.

Amb la dada de juny, l'IPC interanual encadena dos mesos consecutius de descensos, després que al maig baixés set dècimes de cop. Amb les quatre dècimes que ha retrocedit al juny, s'acumula una retallada d'1,1 punts en només dos mesos.

En el sisè mes del 2019, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 0,6%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCA baixaria tres dècimes respecte al mes anterior.

En termes mensuals (juny sobre maig), l'IPC va disminuir un 0,1%, la seva reculada més destacada aquest mes en almenys cinc anys. Per la seva banda, la variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCA es va situar també en el -0,1%.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC del juny el proper 12 de juliol.

Noticias relacionadas

contador