ep turismo- anfitrionespisos turisticos reclaman mayor controlseguridadnopenalizadoslas plataformas
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,2% el maig en relació amb el mes anterior i va retallar set dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,8%, el seu nivell més baix des de gener de 2018, segons les dades definitives publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.

Estadística ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC de maig a la baixada dels preus de l'electricitat i dels paquets turístics i al fet que els carburants i alguns aliments, com les fruites, van pujar menys el mes passat del que ho van fer el maig de 2018.

La taxa interanual de maig és la trenta-tercera taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,8% superiors als de fa un any. Amb la dada de maig, l'IPC interanual posa fi a tres mesos consecutius d'ascensos i torna a baixar de l'1% per primera vegada des de principis de 2018.

L'IPC interanual posa fi a tres mesos consecutius d'ascensos i torna a baixar de l'1% per primera vegada des de principis de 2018

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va recular dues dècimes el maig, fins al 0,7%, de manera que se situa una dècima per sota de l'IPC general.

Durant el cinquè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual al 0,9%, set dècimes menys que l'abril.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir el maig a la moderació de la taxa interanual de l'IPC es troben l'habitatge, que va retallar més de dos punts la seva taxa anual, fins al -0,3%, pel menor cost de l'electricitat; transport, la taxa anual del qual va baixar gairebé 1,5 punts, fins a l'1,8%, pel comportament dels carburants i l'abaratiment del transport aeri de passatgers; oci i cultura, que va rebaixar 1,5 punts la seva taxa anual, fins al -1,2%, pels paquets turístics, i els aliments, que van rebaixar tres dècimes la seva taxa anual, fins al 0,5%, per les fruites i els llegums i hortalisses.

PUJA UN 0,2% EL MES

En termes mensuals, l'IPC va avançar un 0,2% el maig, davant l'increment del 0,9% que va experimentar el maig de 2018.

Aquest repunt es deu principalment als augments de preus del vestit i el calçat (+2,4%) per a la temporada primavera-estiu; del transport (+0,5%) per les gasolines, i dels aliments (+0,4%), per l'encariment de les fruites i, en menor mesura, de la carn, el peix i el marisc.

Per contra, el grup d'oci i cultura va retallar els preus al mes un 1,5% per l'abaratiment dels paquets turístics, i l'habitatge els va rebaixar en un 0,5% pel menor tall de l'electricitat.

LES PATATES DISPAREN EL SEU PREU MÉS D'UN 14% EN UN ANY

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser les fruites fresques (+4,7%), el calçat de dona (+3,3%), les peces de vestir de dona (+3,2%) i la roba de nen i nadó (+2,8%). Per contra, els majors descensos mensuals es van registrar en els llegums i hortalisses fresques (-5,6%), transport públic interurbà (-2,2%) i calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-1,2%).

En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els majors descensos de preus són els olis i greixos (-13,9%), les fruites fresques (-6%) i el transport públic interurbà (-4,6%). En la banda oposada, els majors ascensos de preus durant l'últim any els experimenten les patates i els seus preparats (+14,5%), els llegums i hortalisses fresques (+4,8%) i el peix fresc i congelat (+3,2%).

BAIXA L'IPC INTERANUAL EN TOTES LES COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va baixar el maig en totes les comunitats autònomes. Els majors descensos es van registrar a Castella-La Manxa (nou dècimes menys) i Aragó i Navarra (vuit dècimes). Per la seva banda, Cantàbria va experimentar el menor retrocés de l'IPC, amb una baixada de cinc dècimes en la seva taxa anual.

Les regions que presentaven el maig les majors taxes anuals d'IPC van ser Navarra (1,3%) i Castella i Lleó, Madrid i La Rioja (1,1% en els tres casos), mentre que Canàries va registrar la taxa més baixa (0,2%).

Noticias relacionadas

contador