• Linde subratlla el contrast entre la baixa inflació i la històrica descàrrega monetària dels últims anys
ep gobernadorbancoespana luis maria linde 20170711191902
EUROPA PRESS

Tots a estudiar! Els banquers centrals estan 'revisitant' els manuals acadèmics per buscar explicacions al que està passant. Els seus últims discursos el delaten, perquè cada vegada inclouen més referències a conceptes teòrics, com la 'corba de Phillips', la folgança laboral o les sigles NAIRU. I l'últim del governador del Banc d'Espanya (BdE), Luis María Linde, així ho confirma.

Ha estat aquest dijous, a Madrid, per donar la benvinguda a la Primera Conferència Anual de Recerca del BdE. Com l'esdeveniment té un marcat caràcter investigador i acadèmic, Linde ha aprofitat el seu discurs per emfatitzar precisament això, la necessitat que els bancs centrals i els acadèmics col·laborin per buscar respostes als desafiaments que la crisi ha deixat com a herència.

Especialment, un, que és el que porta de cap els principals bancs centrals del món. "Necessitem entendre les causes i les conseqüències dels baixos nivells d'inflació actuals a la majoria de les economies desenvolupades, malgrat el fet que la majoria dels principals bancs centrals han introduït mesures monetàries sense precedents per recolzar l'activitat i el creixement", ha demandat al seu discurs.

Constata així el desconcert imperant, que és el que està empenyent els 'senyors dels diners' a pols als seus manuals i a demanar l'assistència de la comunitat acadèmica. Perquè sembla que els conceptes o les seqüències que en el passat funcionaven ja no ho fan ara. Busquen rastres de la 'corba de Phillips', que estableix que el descens de l'atur impulsa la inflació per l'efecte de la demanda agregada, però amb prou feines els troben. Revisen els nivells d'atur que en el passat actuaven com a catalitzadors de la inflació, que s'encaixa en les sigles NAIRU -taxes de desocupació no acceleradores de la inflació-, perquè no els encaixa que amb els baixos nivells d'atur actuals, principalment als EUA , on està al 4,3%, no emergeixin més pressions inflacionistes.

Els banquers centrals són conscients que una lectura equivocada dels actuals nivells d'inflació confondrà la seva actuació i sembrarà, sens dubte, el terreny per a la següent crisi

La petició de Linde no és la primera. Ni de bon tros. Allarga, de fet, la llançada pel president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, a Sintra (Portugal) a finals de juny. Allà va mostrar el seu costat més acadèmic, precisament, per manifestar que hi ha molts aspectes que grinyolen a la maquinària econòmica actual. I passa el mateix als EUA, on busquen i rebusquen explicacions al motiu pel qual una aturada inferior al 5% i un cicle expansiu que va arrencar a mitjans de 2009 -i que és ja el tercer més longeu des de mitjans del segle XIX- no 'fabriquen' inflació.

A l'Eurozona, tot i que ha repuntat durant els últims mesos, la inflació es troba a l’1,5%, encara lluny de l'objectiu del BCE de situar-la per sota, però a prop, del 2% a mitjà termini. De fet, la institució vaticina que no s'acostarà a aquest nivell com a mínim fins al 2019. Als Estats Units, al juliol es va situar a l'1,7%, també per sota de l'objectiu del 2%.

MOLT MÉS QUE UN CAPRITX TEÒRIC

Si els banquers centrals es mostren preocupats per aquestes qüestions no es deu a una qüestió teòrica, a una mera qüestió intel·lectual. Ho estan perquè són extremadament conscients que si no desxifren correctament en l'escenari actual del món s'exposarà a conseqüències severes.

Tenen un precedent molt proper: la Gran Recessió. La crisi desencadenada el 2007 i agreujada el 2008 després de la fallida de Lehman Brothers va comptar amb els bancs centrals i les seves polítiques monetàries com a clars instigadors. Els baixos tipus d'interès vigents entre 2003 i 2006 van encoratjar els excessos que van desembocar en la crisi. Per què els van mantenir tan reduïts? Per un motiu: l'absència de pressions inflacionistes.

Per això caminen ara tan inquiets. Perquè assumeixen que una mala lectura dels nivells actuals d'inflació exposaran el món a noves turbulències. I els esdeveniments de l'última dècada fonamenten aquest temor.

El mateix Linde esmenta algunes de les explicacions que s'estan donant per explicar el fenomen actual, com "el supercicle del deute" o l’"estancament secular", però insta a anar més enllà. Sobretot, perquè la baixa inflació actual conviu amb una política monetària marcadament expansiva. A l'Eurozona, de fet, els tipus d'interès oficials són al 0%, els de la facilitat de dipòsit es troben al -0,40% i el BCE hi bomba encara cada mes 60.000 milions d'euros mitjançant la compra de deute al mercat. I clar, si la inflació no remunta, el caràcter conjuntural d'aquestes polítiques es tornarà estructural, perquè romandran més temps del previst, i això obligarà els bancs centrals a afinar el seu diagnòstic, ja que massa 'alegria' monetària durant massa temps sembra la economia i les finances d'incentius perversos.

"Si les taxes naturals [d'inflació] a nivells baixos o fins i tot negatius són aquí per quedar-se, els banquers centrals haurem de repensar la nostra caixa d'eines estàndard i decidir quines mesures de les aplicades durant l'última dècada s’hauria de mantenir", avisa Linde.

A més, Linde ha posat dos 'deures'. El primer, "millorar la comprensió dels vincles entre la política monetària, la política macroprudencial i l'estabilitat financera". I el segon, "comptar amb una millor comprensió de com la política monetària i altres polítiques macroeconòmiques es transmeten" a l'economia. És el que té la crisi. Que ho ha remogut tot. Fins i tot el que es pensava que se sabia.

Noticias relacionadas

contador