christine-lagarde-met-en-garde-contre-le-projet-du-fn

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat dues dècimes a la baixa les perspectives de creixement global per a aquest any i el següent, quan espera que l'economia mundial registrarà una expansió anual del 3,7%, en línia amb la dada de 2017, com a conseqüència del deteriorament de les expectatives per a la zona euro i el Regne Unit, així com per a les economies emergents, particularment Llatinoamèrica i Turquia, mentre que la institució confia que els EUA mantindrà "per ara" un creixement "excepcionalment robust".

En el cas d'Espanya, tal com l'FMI va anunciar la setmana passada, el ritme d'expansió de l'economia el 2018 serà una dècima inferior el que va anticipar el passat mes d'abril quan el va situar al 2,7%, mentre que la institució ha mantingut sense canvis la previsió de creixement del 2,2% per a 2019.

"S'acosten tempestes", ha advertit l'economista en cap de l'FMI, Maurici Obstfeld, durant la presentació de l'última edició de l'informe 'Perspectiva Econòmica Mundial' (WEO per la seva sigla en anglès), ha afegit que el creixement ha demostrat ser menys equilibrat que s'esperava l'abril, quan el Fons havia pronosticat una expansió del PIB mundial del 3,9% el 2018 i 2019. "En lloc d'augmentar, el creixement s'ha estancat al 3,7%", ha reconegut.

De fet, Obstfeld, durant el seu comiat com a economista en cap de l’FMI, ha destacat que no només s'han materialitzat alguns riscos a la baixa identificats a l'últim informe WEO, sinó que ha augmentat la probabilitat de sacsejades addicionals que afecten el creixement previst, ja que en diverses economies clau el creixement "està sent recolzat per polítiques que semblen insostenibles a llarg termini", cosa que incrementa la urgència perquè els líders polítics prenguin mesures.

D'aquesta manera, les projeccions de l'FMI a més llarg termini preveuen una desacceleració del creixement global de l'economia fins al 3,6% entre el 2022 i el 2023 com a conseqüència, en gran mesura, de la moderació prevista del creixement potencial de les economies avançades, que el 2018 creixeran un 2,4% i un 2,1% el proper any, percentatge que representa una rebaixa d'una dècima en ambdós casos en relació amb les previsions del passat mes d'abril.

Més acusat resulta la retallada en les previsions de creixement per a les economies emergents, que l'FMI situa al 4,7% tant el 2018 com el 2019, percentatge que suposa una rebaixa de dos i quatre dècimes respectivament en comparació amb els pronòstics publicats la primavera passada.

L'FMI ​​assenyala que les últimes dades constaten el debilitament del comerç, la producció manufacturera i la inversió, tot i que la institució sosté que l'economia global és sòlida en comparació amb els primers anys d'aquesta dècada, tot i que fa l'efecte d'haver-se estancat.

En aquest sentit, el debilitament de les projeccions de creixement reflecteix un increment de la incertesa sobre les polítiques aplicades durant l'últim any, incloent-hi la incertesa sobre el comerç arran de les mesures dels EUA i la resposta dels seus socis comercials, a més del risc que representa un potencial fracàs de les negociacions sobre el Brexit, al costat de l’enduriment de les condicions financeres per a les economies emergents davant la pujada progressiva dels tipus d'interès als EUA i al final del programa de compra d'actius del Banc Central Europeu (BCE).

"Amb tensions geopolítiques també rellevants en diverses regions, considerem que, fins i tot a curt termini, la possibilitat de sorpreses desagradables supera la probabilitat de bones notícies imprevistes", apunta la institució.

FI DE L'ESTÍMUL FISCAL ALS EUA

En el cas dels EUA, l'FMI manté una expectativa de creixement del 2,9% aquest any, però n’ha retallat dues dècimes el seu pronòstic per a 2019, fins al 2,5% i ha advertit que l'impuls positiu derivat de la recent reforma fiscal implementada passarà a tenir un efecte neutre el 2019, mentre que a partir de 2020 la política fiscal serà contractora com a conseqüència de l'esgotament d'aquests estímuls.

"El 2019, es preveu que les recents mesures comercials llastaran l'economia, particularment als EUA, on les projeccions s'han retallat en dues dècimes", adverteix l'FMI.

Així mateix, els pronòstics del Fons anticipen una pujada gradual dels tipus d'interès als EUA. D'aquesta manera, el preu del diner arribarà al 2,5% a finals de 2018 i pujarà al 3,5% a finals de 2019, i assumirà així 8 pujades dels tipus d'interès durant el període analitzat (2018-19).

Pel que fa a la zona euro, els nous pronòstics de l'FMI suposen una retallada de dues dècimes en la previsió de creixement per a la regió el 2018, fins al 2%, mentre que confirmen una expansió de l'1,9% l'any que ve, després de rebaixar en tres i dues dècimes respectivament les projeccions d'Alemanya, fins a l’1,9% el 2018 i 2019, mentre França ha vist rebaixada dues dècimes la seva previsió de creixement per a aquest any, fins a l’1,6%, i en una desena la de l'any que ve, també fins a l'1,6%.

Noticias relacionadas

contador