• Tot i que es manté per sobre de la mitjana esperada per a la zona euro del 2,2%
  • En positiu, l'FMI també ha elevat una dècima la seva previsió per a 2019, fins al 2,1%
banco de espana

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat una dècima a la baixa el seu pronòstic de creixement per a Espanya el 2018, que se situa així al 2,4% des de l'anterior 2,5%, segons ha anunciat la institució internacional en l'actualització del seu informe 'Perspectives Econòmiques Mundials', en assenyalar l'impacte de la incertesa política com a principal motiu d'aquesta rebaixa.

"El creixement a Espanya, que ha estat molt per sobre del potencial, s'ha reduït lleugerament per 2018, reflectint els efectes de la major incertesa política sobre la confiança i la demanda", explica l'FMI.

D'aquesta manera, Espanya és l'única entre les grans economies que veu retallat el seu pronòstic de creixement per a 2018, encara que es manté com la de major creixement entra les principals economies europees, superant la mitjana del 2,2% anticipada per a l'eurozona, i només per darrere dels EUA, amb una expansió del 2,7%, entre les economies avançades.

No obstant això, de cara a l'exercici 2019, les previsions de l'FMI contemplen una expansió de l'economia espanyola del 2,1%, una dècima per sobre de l'anterior pronòstic del 2% de la institució dirigida per Christine Lagarde, cosa que permetrà a Espanya seguir creixent per sobre de la mitjana de la zona euro, que preveu el 2%.

FITCH, BANC D'ESPANYA I GOVERN

La rebaixa en el creixement previst per l'FMI per a Espanya en 2018 es coneix després que divendres passat l'agència Fitch elevés el ràting del deute sobirà espanyol a llarg termini a 'A-' amb perspectiva estable des de 'BBB +', anticipant que l'economia espanyola creixerà un 2,5% el 2018 i un 2,2% el 2019. Això ha provocat que la prima de risc espanyola hagi marcat mínims de 2010, per sota de 85 punts.

Les projeccions de creixement de l'FMI coincideixen així amb les publicades pel Banc d'Espanya, que preveu una expansió del 2,4% el 2018 i del 2,1% el 2019 en tenir en compte també la incertesa per la situació a Catalunya.

Per la seva banda, l'últim pronòstic oficial del Govern, publicat al passat mes d'octubre, el creixement previst per al 2018 es va rebaixar al 2,3% des del 2,6% per tenir en compte l'impacte de la situació política a Catalunya pel desafiament independentista, així com l'absència dels Pressupostos de 2018.

PREVISIONS GLOBALS DE L'FMI

A nivell global, l'organisme presidit per Christine Lagarde ha millorat la previsió econòmica mundial per al present exercici i per 2019. L'impuls del creixement global i l'impacte de la reforma fiscal dels Estats Units són les causes d'aquesta millora.

L'FMI assenyala que l'economia global creixerà un 3,9% el 2018 i el 2019, dues dècimes per sobre del 3,7% esperat anteriorment. No obstant això, enumera alguns riscos per a la seva evolució com l'augment de la inflació subjacent i una ràpida pujada dels tipus.

Noticias relacionadas

contador