• Analistes descarten una pujada de tipus de la Fed al juny després de les dades de les vendes minoristes i la inflació als EUA
  • La lira turca es dispara un 2,5% contra el dòlar després que Erdogan hagi guanyat el referèndum de reforma de la Constitució
ep divisas combinadas cambios euro

Eleccions a França en menys d'una setmana i creixents tensions geopolítiques. Aquests són els dos ingredients principals del sentiment que domina al mercat de les divises i que segueix afavorint la demanda de monedes refugi, com el ien que s'ha disparat a la matinada d'aquest dilluns fins a màxims de cinc mesos contra l'euro, el dòlar i la lliura. L'opinió dels analistes és gairebé unànime, l'aversió al risc persistirà i farà mal a la ‘moneda única’ i el ‘bitllet verd’ durant els propers dies. L'anàlisi tècnica assenyala que la partida la guanyarà l'euro.

“En teoria es donen les condicions perquè l'euro doni continuïtat al rebot iniciat al començament de l'any”, assegura José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. “Els nivells de 'sobrevenda' són molt importants i en condicions normals es pot dir que tot apunta en aquest sentit: una apreciació de l'euro enfront del dòlar. En qualsevol cas seguim pensant que la referència clau per vigilar la trobem en el suport dels 1,0490, els mínims de finals de febrer/principis de març”, apunta l'expert.

L'euro opera al voltant dels 1,0652 dòlars a l’inici d’aquesta setmana, lluny encara dels màxims del divendres als 1,0680 dòlars, fins on es va apreciar contra el seu rival nord-americà després de les decebedores dades de vendes minoristes i de l'IPC de la primera potència mundial. L'índex de preus al consum va caure per primera vegada en més d'un any fins al -0,3% al març que va provocar que en termes anuals la inflació s'hagi contret fins al 2,4%, des del 2,7%. Per Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management aquesta dada dóna l'excusa a la Reserva Federal d'EUA (Fed) para no pujar els tipus al juny i així ho sent el mercat amb els futurs de la Fed que indiquen un 56,7% de possibilitats d'un increment de les taxes abans de l'estiu respecte al 76,3% de setembre.

Els futurs de la Fed indiquen un 56,7% de possibilitats d'un increment de les taxes al juny respecte al 76,3% que aposten per setembre

Per Lien, no obstant això, el tema que centrarà l'atenció dels inversors aquesta setmana serà la primera volta de les eleccions presidencials de diumenge a França. “Qualsevol enquesta que es publiqui durant els propers dies tindrà un impacte directe en l'euro i durant la jornada electoral, si la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, superés el candidat centrista Emmanuel Macron, l'euro cediria almenys fins al suport dels 1,05 / 1,0490 dòlars”, assegura l'experta de la signatura d'inversió.

EL IEN I LA LIRA TURCA

Però l'apetit dels operadors se centra en el ien. Les tensions entre els EUA i Corea del Nord han seguit incrementant-se després de les fallides proves de míssils del règim de Kim Jong-un de diumenge. Els EUA, per la seva banda, ha anunciat que està buscant una resposta conjunta amb la Xina i el vicepresident nord-americà, Mike Pence, ha visitat la Zona Desmilitaritzada que separa les dues Corees i ha destacat la fi "de l'era de la paciència estratègica".

En aquest context, el mercat ha comprat la divisa nipona que s'ha disparat fins a nivells no vistos des de mitjans de novembre contra el dòlar, fins als 108,132 iens per cada ‘bitllet verd’. El ien opera també en màxims de cinc mesos contra l'euro que s'ha arribat a canviar a 114,995 iens i contra la lliura, que ha tocat els 136,05 iens.

L'altra gran història del mercat de les divises aquest dilluns la protagonitza la lira turca, que ha reaccionat amb una apreciació del 2,5% contra el dòlar fins a les 3,6300 unitats, des dels preus del divendres, a les 3,720 unitats. Les compres han arribat a la moneda després de la victòria del president turc Recep Tayyip Erdogan en el referèndum sobre la reforma de la Constitució Turca.


Noticias relacionadas

contador