• Els operadors buscaran en les actes de la Fed més senyals per una pujada de tipus al març
  • L'euro/dòlar cau fins a preus del passat 11 de gener, perforant el suport dels 1,0519 dòlars
money euros cash

L'euro torna a acaparar l'atenció dels operadors del mercat de les divises, després de caure a mínims no vistos des de l'11 de gener, per sota del suport dels 1,0519 dòlars, última defensa abans del precipici cap als mínims anuals als 1,0340. La divisa europea segueix subjugada per les tensions polítiques a Europa i la por que els moviments antieuropeus assaltin els governs de França i Holanda, fet que reobriria el debat sobre la fragmentació de la zona euro.

Els experts del Danske Bank destaquen “el col·lapse en els rendiments de la renda fixa alemanya de curt termini”, amb els bons a dos anys endinsant-se en el terreny negatiu, fins als -88 punts bàsics, com un altre dels factors que ha pesat sobre els operadors que han decidit desfer-se dels seus euros. Aquests analistes esperen que la tònica persisteixi en la ‘moneda única’ i que el sentiment a la baixa domini la divisa entre un i tres mesos vista. “Des d'un punt de vista tècnic, els indicadors de curt termini en l'euro/dòlar són a la baixa i podríem veure caigudes fins als 1,0400 dòlars i els 1,0350 dòlars les properes setmanes”, assenyalen aquests experts.

El sentiment a la baixa dominarà la 'moneda única' el proper trimestre, segons Danske Bank

Per José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, perforar el suport de curt termini que presenta als 1,05190 dòlars (61,8% d'ajust de l'impuls alcista previ). "deixaria les portes obertes a una més que probable caiguda cap als mínims anuals, als 1,03394 dòlars". "En qualsevol cas, més del mateix: seguim assistint a rebots en la "moneda única" però sempre dins d'una tendència a la baixa d'ordre major. I per sota dels mínims anuals, la paritat (com a referència més aviat psicològica que no pas suport real)", assegura Rodríguez.

euro dólar

La feblesa de l'euro també és notable contra la lliura, que s'ha apreciat fins a nivells per sota de les 0,8450 unitats, deixant-se més d'un 1% des dels màxims del dimarts, per sobre de les 0,85200 lliures. Les vendes en l'euro/lliura “han impulsat també la moneda britànica contra el dòlar i la divisa del Regne Unit ha estat l'única moneda que va plantar cara al dòlar la passada sessió, malgrat la feblesa de les dades macroeconòmiques”, explica Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management.

Però després de la publicació de la dada del PIB del Regne Unit, que ha presentat una contracció en el quart trimestre del 2016, fins al 2% en termes anuals, des del 2,2% del tercer trimestre i per sota del què esperava el consens de mercat, la lliura ha cedit gairebé un 0,4% contra el dòlar i cotitza al voltant dels mínims de la sessió als 1,2450 dòlars, des de preus propers als 1,2490 dòlars. No obstant això, en rang trimestral, el Regne Unit els últims tres mesos de l'any passat es va expandir fins al 0,7%, un 0,1% per sobre del trimestre anterior i de l'esperat pel consens de mercat.

EL DÒLAR, COMPÀS D'ESPERA DAVANT LES ACTES DE LA FED

Contra la resta de monedes rivals, el dòlar va rebotar durant la jornada del dimarts, deixant guanys d'entre un 0,5% i un 0,7% contra l'euro, el ien, el franc suís i els dòlars vinculats a les matèries primeres. No obstant això, el ‘bitllet verd’ ha retrocedit durant la sessió asiàtica i l'inici de la sessió europea, fins a nivells per sota dels 113,500 dòlars i l'índex del dólar ha cedit també una mica de terreny, fins als 101,340 punts, després d'avançar un 0,5% el dimarts.

Els operadors han aprofitat per tancar posicions abans de la publicació de les actes de la Reserva Federal dels EUA (Fed), després que el dòlar es veiés impulsat per les insinuacions dels membres del banc central que les pujades de tipus al març estan sobre la taula.

Els analistes del Danske Bank esperen que les actes de l'última reunió del Comitè Obert de Política Monetària de la Fed (el FOMC per les seves sigles en anglès) llancin una mica de llum sobre la matèria. No obstant això, “no creiem que hi hagi moltes novetats, perquè el banc central segueix esperant el desenvolupament dels ‘Trumponomics’ (les polítiques de Donald Trump en matèria econòmica)”. Els futurs de la Fed, segons el Chicago Mercantile Exchange, segueixen mostrant més d'un 80% de possibilitats que hi hagi un increment de tipus el 15 de març.

contador