dl shopping high street footfall retail high st clothing retailer stores spending consumer interior pb
Sharecast / Pexels via Pixabay

Al conjunt del 2022, les vendes al detall van augmentar un 0,7%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), de manera que aquest comerç acumula dos exercicis consecutius de pujades. Mentrestant, l'ocupació en aquest sector va créixer un 2,2%, sent.ne la taxa més elevada de tota la sèrie històrica iniciada el 2004.

L'últim mes de l'any, la variació de l'Índex General del Comerç al Detall a preus constants entre el desembre i el novembre, eliminant els efectes estacionals i de calendari, és del -1,7%. Aquesta taxa és de 4,9 punts inferior a la del mes anterior.

L'índex general sense estacions de servei registra una taxa mensual del -2,2%.

Per productes, Alimentació baixa un 0,2% i Resta, un 1,6%. Si aquest últim es desglossa per tipus de producte, altres béns és el que més disminueix (-2,3%). Per modes de distribució, empreses unilocalitzades presenta el major augment (1,1%), mentre que grans superfícies és el que més disminueix (-5,6%).

Per CA, les vendes a preus constants pugen a totes al desembre respecte al mateix mes del 2021. Illes Balears (8,9%), Canàries (6,7%) i Comunitat Valenciana (5,5%) en registren els majors augments. I Castella-La Manxa (0,9%), Extremadura (1,0%) i Aragó (1,2%) els menors.

En el conjunt de l'any 2022, les Illes Balears (8,2%) i les Canàries (7,2%) van registrar els majors augments de vendes. Per contra, Castella-La Manxa (-3,4%) i el País Basc (-2,5%) van presentar les taxes mitjanes més negatives.

Pel que fa a l'ocupació, el conjunt del 2022 va augmentar un 2,2% de mitjana. Al desembre presenta una variació del 0,7% respecte al mateix mes del 2021. Aquesta taxa se situa tres dècimes per sota de la registrada al novembre. A les estacions de servei l'ocupació puja un 2%.

L'ocupació del comerç al detall augmenta en 10 comunitats en taxa anual. Les Canàries en registra el major increment (3,3%). Al conjunt de l'any Illes Balears va tenir l'augment més elevat (6,4%) i Principat d'Astúries, l'única baixada (-0,7%).

Noticias relacionadas

contador