ep un coche recibe carburante en una gasolinera 20211118105604
Eduardo Parra - Europa Press

El final al descompte al carburant fa efecte en els preus i la inflació atura la seva evolució a la baixa dels últims mesos. Al gener, l'Índex de Preus de Consum (IPC) puja una dècima, fins al 5,8%, mentre que l'indicador subjacent repunta cinc dècimes, fins al 7b,5%, segons les dades avançades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Com detallen, la pujada de la inflació general es deu, principalment, al fet que els preus dels carburants pugen més que el gener del 2022 i que el descens dels preus del vestit i el calçat és menor que l'any passat. En sentit contrari, destaca la baixada dels preus de l'electricitat, més gran que el gener del 2022.

Amb la pujada de l'inici d'any, els preus posen fi a una ratxa baixista de cinc mesos seguits. Això sí, encara es col·loquen lluny d'aquell 10,8% registrat el juliol de l'any passat, quan la inflació va tocar màxims des del setembre del 1984.

Mentrestant, la inflació subjacent se situa el gener del 2023 al nivell més elevat des del desembre del 1986.

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) avança fins al 5,8%, tres dècimes per sobre de la registrada al mes anterior.

L'INE explica que l'IPC del gener del 2023 utilitza, per primera vegada, ponderacions procedents de la Comptabilitat Nacional i incorpora els mercats lliures del gas i l'electricitat. L'organisme farà públiques el proper 15 de febrer les dades definitives de l'IPC del gener.

Noticias relacionadas

contador