• La dada de viatgers no residents a Espanya va baixar un 2,9% a Catalunya
Cataluna-plaza

Les pernoctacions hoteleres a Catalunya es van reduir un 2,7% a l'octubre, davant la mateixa dada de 2016, en un moment marcat per l’inestabilitat política del territori. Els viatgers residents a Espanya a l'octubre han retrocedit en un 2% en aquest territori. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el nombre de viatgers no residents a Espanya va baixar un 2,9% a Catalunya.

Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana i Comunitat de Madrid són les destinacions principals dels viatgers residents a Espanya a l'octubre, amb taxes anuals de variació en el nombre de pernoctacions del -5,9%, -2,0%, -3,5 % i -4,0%, respectivament. El principal destí elegit pels viatgers no residents és Illes Balears, amb un 26,6% del total de pernoctacions. En aquesta comunitat les pernoctacions d'estrangers pugen un 3,7% respecte a l'octubre de 2016. Els següents destinacions dels no residents són Canàries (amb el 26,0% del total de pernoctacions i un creixement de l’1,4%) i Catalunya (amb el 15,5% del total i un descens del 2,9%).

A Espanya, durant aquest mes, es van registrar més de 30 milions de pernoctacions en establiments hotelers, un 1,1% més que al mateix mes de 2016. Les pernoctacions de viatgers residents a Espanya disminueixen un 2,2%, mentre que les dels no residents augmenten un 2,6%.

D'altra banda, els preus dels hotels catalans van baixar un 0,5%. Aquesta comunitat autònoma és, junts ambb la Rioja (-0,46%), Ceuta (-4,82%), Melilla (-1,36%), els únics territoris on s'ha reduït la taxa anual de l'Índex de Preus Hotelers (IPH). D'altra banda, destaquen el creixement d'un 10,8% a les Illes Balears, un 9,61%, a Madrid, un 6,3%, a les Canàries i un 5,6%, a Andalusia. La mitjana d'IPH a Espanya se situa al 5,6% a l'octubre, fet que suposa 0,7 punts menys que la del mes passat i 0,8 punts per sobre de la registrada fa un any.

Font: INE

També destaca la caiguda del 0,39% a Catalunya de l'ADR (tarifa mitjana diària) i un descens del 2,84% del RevPar (ingressos per habitació disponible). Davant del creixement de la Comunitat de Madrid (+11,26% en ADR i 12,99% de RevPar) i les Illes Balears (+8,53% en ADR i 10,05% de RevPar). La mitjana a Espanya a l'octubre ha augmentat un 5,34% en ADR i 6,68% de RevPar.

Per zones turístiques, a l'octubre, al sud de Gran Canària aconsegueix el major grau d'ocupació per places (83,1%) i Costa Guipúscoa la major ocupació en cap de setmana (85,2%). L'Illa de Mallorca registra el major nombre de pernoctacions, amb més de 4,9 milions. Els punts turístics amb més pernoctacions són Madrid, Palma de Mallorca i Barcelona. No obstant això, segons les dades que facilita l'INE, la ciutat de Barcelona va patir una caiguda de les pernoctacions hoteleres del 6,8% interanual al mes d'octubre, en concret, la taxa de viatgers residents a Espanya va retrocedir un 2,1 % i la de no viatgers va baixar un 7,6%.

ALEMANYA I EL REGNE UNIT, ELS GRANS EMISSORS

Els viatgers que van arribar a Espanya procedents d'Alemanya i el Regne Unit van concentrar el 26,6% i el 25,2%, respectivament, de pernoctacions de no residents en establiments hotelers a l'octubre, amb creixements del 2,1% al mercat alemany, mentre que el britànic va caure un 2,7%.

Els següents mercats emissors van ser els procedents de França, Països Baixos i els Estats Units. Dels tres, únicament el mercat francès va baixar (-7,2%), mentre que els Països Baixos i els Estats Units van registrar creixements del 17,6% i del 14,5% respectivament.

Noticias relacionadas

contador