ep archivo   un pensionista con su cartera en la mano
UDP - Archivo

La pensió mínima es col·locarà en els 1.200 euros repartits en 14 pagues per al 2027, segons està recollit a la segona reforma de les pensions que el Govern aprova aquest dijous després de l'acord amb els agents socials.

En concret, el text de la reforma recull que la pensió mínima contributiva no pot ser inferior als 14.300 euros l'any a partir del 2027. A més, la pensió mínima no contributiva es col·locarà el 2027 a prop de 8.300 euros anuals o uns 592 euros al mes.

Així, la norma inclourà "un camí de pujades de les pensions més baixes, mínimes i no contributives que enfortiran la seva quantia de forma notable durant els propers anys". En el cas de les pensions mínimes amb cònjuge a càrrec, el camí és cap a la convergència amb el 60% de la renda mitjana d'una llar amb dos adults el 2027 mentre que les pensions no contributives convergiran aquest mateix any amb el 75% del llindar de la pobresa d'una llar unipersonal. També hi haurà increments addicionals en el complement de bretxa de gènere els anys 2024 i 2025.

Segons expliquen des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, amb l'objectiu de blindar el poder adquisitiu dels pensionistes actuals i futurs, es reforcen els ingressos de la Seguretat Social amb mesures diferents: l'increment de les bases màximes, la creació de una quota de solidaritat per a la part del salari que actualment no cotitza per superar el límit màxim de cotització (serà de l'1% el 2025 i anirà augmentant a un ritme de 0,25 punts per any fins arribar al 6% el 2045) i el enfortiment del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (passa del 0,6% a l'1,2% el 2029, a un ritme d'una dècima de pujada per any).

En concret, entre les mesures per reforçar la suficiència del sistema públic de pensions, la reforma "garanteix que les pensions mantinguin nivells raonables, tant en el cas de les contributives com en les no contributives, i n'assegurin permanentment el poder adquisitiu". La revaloració de totes les pensions amb l'IPC "permetrà mantenir la taxa de reposició al 80% actual, cosa que no succeïa amb la reforma del 2013, que la situaria al 50%".

PERÍODE DE CÒMPUT

Respecte al reforçament del principi d'equitat, la nova norma posa en marxa "un esquema dual del període de còmput per calcular la pensió, que permetrà a cada pensionista triar el model que més el beneficiï". Fins al 2043, els pensionistes podran triar entre el model actual, que estableix el període de còmput durant els 25 darrers anys, i el nou, que es desplegarà progressivament fins a fixar el període de còmput durant els 29 darrers anys de la vida laboral, podent descartar-ne els dos pitjors.

A més, la reforma de la base reguladora es completa amb una millora del tractament de les llacunes de cotització per a les dones, de manera que es cobriran fins a cinc anys de buit de cotització amb el 100% de la base mínima, enfront dels quatre actuals. El sisè i el setè any sense cotitzar es cobrirà amb un 80% de la base mínima, enfront del 50% actual.

REFORÇ DEL FONS DE RESERVA

La norma estableix el desplegament gradual del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional per tal de reforçar el fons de reserva de la Seguretat Social. A partir del 2024, creixerà una dècima cada any fins a assolir els 1,2 punts percentuals el 2029. Aquest mecanisme substitueix el Factor de Sostenibilitat que va establir la reforma del 2013 i que suposava una "important retallada de la pensió inicial, especialment dels més joves".

Finalment, aquest darrer bloc de la reforma de pensions reforça la sostenibilitat del sistema per abordar el repte demogràfic de les properes dècades per al qual s'estableixen diverses mesures al costat dels ingressos. Per això, "s'incrementarà la base màxima de cotització, el nivell de la qual és baix en comparació amb els països europeus, alhora que s'eleva la pensió màxima".

També s'estableix una quota de solidaritat per als salaris més alts, que gravarà la massa salarial que queda per sobre de la base màxima. Aquesta mesura es desplegarà gradualment, partint d'una quota d'un 1% el 2025, amb un increment de 0,25 punts percentuals anuals fins a assolir el 6% el 2045 i continuant constant després.

Aquest increment de les cotitzacions socials per reforçar els ingressos "és acotat en el temps i mantindrà les cotitzacions per sota de les de països europeus, de manera que no afectaran el nivell de competitivitat de l'economia espanyola".

contador