• El cost pel minat dels blocs de les transaccions del bitcoin, en mínims de sis mesos
bitcoin portada

El mercat de les monedes criptogràfiques segueix en el vermell, per segon dia consecutiu, tot i que les principals monedes segons la seva capitalització han moderat les seves caigudes des de la nit de dimecres i les pèrdues no superen el 5% en els actius virtuals, segons CoinMarketCap. Fins i tot es veu el verd en algun d'ells com en l’estelar o en monero -que puja un 5,60% -, tot i que l'acumulat total dels més de 1.500 tokens i monedes s'allunya del mig bilió de dòlars, fins als 460.000 mil milions.

El bitcoin segueix per sota dels 11.000 dòlars, després d'haver conquistat els 12.000 aquest dimarts a la majoria de cases de canvi, mentre l’ethereum aguanta per sobre dels 850 dòlars, el ripple segueix cedint terreny, de camí al canvi d'un dòlar i el bitcoin cash aguanta per sobre dels 1.300 dòlars, mentre el litecoin segueix a prop dels 220 dòlars.

La dada més rellevant que es desprèn de la progressió de les monedes virtuals és l'increment de la dominància de la 'reina de les digitals’, fins a màxims de 2018, per sobre del 39% de quota de mercat. I que, a més, coincideix amb la caiguda dels costos per transacció fins al seu mínim de sis mesos.

Des d'inicis de 2017, la preferència dels inversors en el bitcoin ha anat cedint a favor de la resta d'univers d’'altcoins', al marge d'un repunt al desembre fins al 66%, des de nivells propers al 80% fins al tot just 30% amb què inaugurava 2018. Quant al preu del minat de cada operació en la de Satoshi en el següent bloc de la 'blockchain', s'ha desplomat fins als 0,36 dòlars, comparat amb els 37 dòlars del mes de gener.

VELOCITAT I COSTOS

L'elevat preu de les transaccions i la seva lentitud són dos dels factors que han estat perjudicant el bitcoin i que qüestionen la seva validesa com a mitjà de pagament. Un dels requisits fonamentals de les monedes tradicionals on la ‘digital’ més operada del món "ha fracassat", en paraules del governador del Banc d'Anglaterra (BoE) Mark Carney.

Han estat també les raons fonamentals per les quals els desenvolupadors han llançat diverses bifurcacions en la cadena de blocs, la més reeixida la de bitcoin cash, que des de l'agost s'ha abaratit el preu per transacció, comparat amb el bitcoin. Diverses solucions s'estan implementant per millorar el minat, entre elles el SegWit o la xarxa Lightning, que aplicada sobre la blockchain ofereix una gran velocitat en els pagaments, apropant el moment en què l'ús de les divises digitals es popularitzarà.

Noticias relacionadas

contador