ep monedes moneda billet billets euro euros capital recurs
Europa Press - Archivo

El creixement econòmic de la zona euro continua desaccelerant el novembre, a causa principalment d’Alemanya, on les últimes dades indiquen l'expansió econòmica més feble en gairebé quatre anys. No obstant això, s'ha observat un creixement econòmic ininterromput durant els últims cinc anys i mig i tant el sector manufacturer com el sector serveis van seguir expandint les seves activitats el novembre.

L'índex PMI compost de l'activitat total de la zona euro de novembre, elaborat per la consultora Markit i publicat aquest dimecres, va registrar el seu nivell més baix des de setembre de 2016. L'índex va disminuir de 53,1 registrat l'octubre a 52,7 el novembre, tot i que es va situar lleugerament per sobre de la seva estimació precedent de 52,4.

No obstant això, els fabricants només van registrar un augment marginal de la producció, que va ser el més feble durant el cicle actual d'expansió que va començar el juliol de 2013. El creixement de l'activitat comercial del sector serveis es va mantenir a un nivell sòlid, encara que, de totes maneres, va ser el més feble en més de dos anys.

Itàlia va seguir sent el país amb el resultat més feble, ja que l'activitat total es va contreure lleument per segon mes consecutiu. En contrast, es va observar un creixement més fort a Irlanda, França i Espanya, encara que els ritmes d'expansió es van mantenir baixos enfront dels observats a principis d'any.

Itàlia va seguir sent el país amb el resultat més feble. En contrast, es va observar un creixement més fort a Irlanda, França i Espanya

La creació d'ocupació va continuar el novembre, encara que a una taxa més lenta que en mesos anteriors. El creixement de l'ocupació, tot i que sòlid, va ser el més lent registrat des de començaments de 2017. A Alemanya, França i Irlanda es van observar augments més febles.

Pel que fa als preus, la pressió es va mantenir elevada el novembre i es va situar per sobre de la tendència a llarg termini. Algunes de les empreses enquestades van comentar que els salaris han augmentat i també van esmentar que les factures de les energies i del combustible han pujat. L'augment de preus va incitar les empreses a pujar les seves pròpies tarifes. No obstant això, les pressions competitives van limitar el poder de fixació de preus, especialment a Itàlia, França i Espanya, on només es van registrar taxes modestes d'inflació. En conseqüència, les tarifes a nivell compost van augmentar a la taxa més feble de sis mesos.

Les expectatives respecte a la producció i activitat futures van aconseguir el seu nivell més baix en gairebé quatre anys el novembre. La incertesa política i econòmica, especialment al voltant del comerç, va continuar tenint un efecte negatiu en el sentiment.

SECTOR SERVEIS

D'altra banda, l'índex PMI d'activitat comercial del sector serveis va disminuir lleugerament del nivell 53,7 registrat l'octubre a 53,4 el novembre, de manera que va assenyalar la lectura més baixa registrada en més de dos anys.

Destaca la intensificació dels vents en contra que estan creant el Brexit i les preocupacions per la guerra comercial

La desacceleració del creixement es va centrar també principalment en Alemanya, on l'activitat va augmentar al seu ritme més feble des del maig passat. França va continuar registrant un marcat increment de l'activitat, mentre que Espanya va mostrar un creixement sostingut en un nivell sòlid. A Itàlia, l'activitat va augmentar lleugerament després de registrar una contracció l'octubre.

Es va registrar una major creació d'ocupació i l'increment dels nivells de dotació de personal es va mantenir sòlid tot i haver disminuït fins a la seva mínima de sis mesos. Les majors alces de les plantilles es van observar novament a Alemanya i Irlanda, que també van registrar els majors increments dels costos arran de l'increment de les càrregues salarials.

Mentrestant, la confiança empresarial va disminuir fins al seu nivell més baix des d'agost de 2016. L'optimisme sobre el futur es va situar al nivell més baix de dos anys tant a França com a Alemanya.

Des de Markit comenten que aquestes dades suggereixen "que la regió segueix estancada en un petit sot". "La desacceleració liderada pel sector manufacturer va mostrar nous indicis que s'està estenent al sector serveis. Les respostes a l'enquesta van destacar la intensificació dels vents en contra que estan creant el Brexit i les preocupacions per la guerra comercial, un sector automotriu en dificultats i una creixent incertesa respecte a la perspectives econòmiques i polítiques".

Noticias relacionadas

contador