serviciosespa a

El sector serveis espanyol va continuar expandint-se el novembre i el creixement es va mantenir sostingut i a un ritme fort. La demanda es va enfortir, particularment la procedent de clients nacionals, i les empreses van respondre positivament a l'augment de càrregues de treball en contractar més treballadors, segons l'índex PMI elaborat per la consultora Markit publicat aquest dimecres.

L'Índex d'Activitat Comercial es va mantenir còmodament per sobre del nivell d'absència de canvis de 50 el novembre. En registrar el nivell de 54, la lectura de l'índex va ser exactament igual que la màxima de quatre mesos registrada l'octubre, així que va estendre el període actual de constant expansió a més de cinc anys.

Aquesta expansió de l'activitat va estar suportada per l'augment més ràpid de les noves comandes en sis mesos, que es van incrementar d'acord amb una demanda més forta del mercat i una major disposició entre els clients nacionals per gastar. En contrast, la incertesa política i econòmica va afectar les vendes a l'exterior el novembre, subratllat pel quart declivi mensual consecutiu de les noves comandes per a exportacions.

Així, algunes empreses van contractar més personal i es va registrar una creació neta d'ocupació per cinquantè mes consecutiu. Aquest últim creixement va estar de nou per sobre de la tendència a llarg termini de l'estudi. El creixement també va ser més forta que la seva mínima de dos anys registrada l'octubre.

La dotació de personal va augmentar tot i que la confiança entre les empreses va romandre relativament moderada. Segons les últimes dades, l'optimisme sobre el futur es va enfortir durant el mes, però es va mantenir molt per sota de la tendència. Entre els motius es troben, de nou, la incertesa política i econòmica, que pot afectar l'activitat i la demanda futura. Les empreses que preveuen que l'activitat sigui més gran en el termini de dotze mesos van esmentar les noves línies de productes i l'expansió del mercat com a motius per ser optimistes.

L'optimisme sobre el futur es va enfortir durant el mes, però es va mantenir molt per sota de la tendència

Pel que fa als preus, de nou les despeses operatives van augmentar a una taxa elevada. Les empreses han indicat que els costos del combustible, les energies i els salaris van augmentar durant el mes. Quan va ser possible, les empreses del sector serveis van intentar protegir els seus marges de beneficis incrementant les seves tarifes. Les últimes dades mostren que la inflació es va enfortir fins a la seva màxima de quatre mesos el novembre. Les tarifes han augmentat ininterrompudament des del maig passat, encara que la inflació es va mantenir molt per sota de la dels preus pagats.

Des de Markit subratllen que "el manteniment del creixement econòmic del sector de serveis, juntament amb un augment de l'expansió de la producció manufacturera, apunta a un increment trimestral decent del PIB durant l'últim trimestre de l'any. Ja que tant l'activitat com els nous comandes han augmentat per sobre de la tendència, se segueixen creant llocs de treball i les últimes xifres són indicatives d'una major reducció de la desocupació durant els pròxims mesos. Això tornaria a proporcionar un impuls positiu per al consum intern que, segons els últims resultats de l'enquesta, segueix sent un motor clau del creixement".

"La demanda externa es va tornar a debilitar el novembre, fet que reflecteix la incertesa política i econòmica que impera a tot el món. De fet, aquesta incertesa va continuar tenint un efecte perjudicial en la confiança a mesura que avancem cap al final de l'any, i les últimes dades mostren novament que l'optimisme del sector privat segueix molt per sota de la tendència", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador