desempleo paro unemployment oficina de empleo

L'atur de la zona euro es manté al nivell més baix de tota la sèrie històrica després de caure a l'octubre al 6,5%, enfront del 6,6% del setembre i del 7,3% d'octubre del 2021, segons les dades d'Eurostat, l'oficina comunitària d'estadística. A més, la taxa d'atur se situa així nou dècimes per sota del nivell previ a la pandèmia.

A tota la Unió Europea (UE), la taxa d'atur també es col·loca en mínims després de caure al 6% a l'octubre, en comparació amb el 6,1% del setembre i el 6,6% l'octubre del 2021.

Eurostat estima que 12,953 milions d'homes i dones a la UE, dels quals 10,872 milions són a la zona euro, estaven aturats a l'octubre. En comparació amb el mateix mes d'any passat, la desocupació va disminuir en 1,158 milions a la UE i en 1,053 milions a la zona euro. Mentrestant, en termes intermensuals, l'atur cau en 107.000 persones a la UE i en 142.000 persones a la zona euro.

La taxa d'atur de les dones va ser del 6,4% a la UE, estable en comparació amb el setembre, mentre que la dels homes va ser del 5,7%, enfront del 5,8% del mes anterior. A la zona euro, la taxa d'atur de les dones va ser del 7%, enfront del 7,1% del mes anterior, i la dels homes va ser del 6,1%, enfront del 6,2% del mes anterior.

Pel que fa a la desocupació juvenil, la taxa d'atur entre els menors de 25 anys és del 15,1% a la UE i del 15% a la zona euro, totes dues per sota del 15,2% del mes anterior. A l'octubre, 2.872 milions de joves menors de 25 anys estaven aturats a la UE, dels quals 2.326 milions eren a la zona euro.

Per països, entre els Vint-i-set, les taxes d'atur més baixes es registren a República Txeca (2,1%), Polònia i Alemanya (3% cadascun). Per contra, les xifres d'atur més grans es donen a Espanya (12,5%), Grècia (11,6%) i Xipre (8%). Tot i això, entre les economies més grans de la zona de l'euro, la taxa va caure a Espanya i Itàlia i es va mantenir estable a Alemanya i França.

"El mínim històric d'atur pot impulsar els falcons del Banc Central Europeu (BCE) a ser més agressius amb la inflació. Si bé la inflació subjacent roman pràcticament sense canvis, encara sembla que hi ha forts impulsors estructurals de la inflació que s'han d'abordar a la política del BCE", assenyalen els analistes de Titan Asset Management.

A Pantheon Macroeconomics opinen que el mercat laboral "es va mantenir resistent a la llum de la desacceleració de l'activitat a principis del quart trimestre, però els indicadors avançats suggereixen que ara la demanda de mà d'obra està disminuint". De cara al futur, creuen que la taxa d'atur "augmentarà una mica als propers mesos a mesura que l'activitat es disminueixi".

Noticias relacionadas

contador