cb economia usa eeuu

La desocupació dels EUA es va mantenir al 3,5% el desembre, després de crear-se 145.000 noves nòmines no agrícoles, de manera que l'atur segueix en mínims de 50 anys, segons les dades publicades aquest divendres pel Departament de Treball. El país presidit per Donald Trump va crear 2,1 milions de llocs de treball el 2019, per sota de 2,7 milions el 2018.

Tot i que el creixement de l'ocupació als EUA es va frenar al desembre, el ritme de contractació segueix sent més que suficient per mantenir en marxa l'expansió econòmica més llarga de la història malgrat una profunda desacceleració en un sector manufacturer afectat per disputes comercials. Part de la desacceleració prevista al desembre s'atribueix a la volatilitat estacional associada amb un Dia d'Acció de Gràcies més tard del normal.

Així, l'informe mensual d'ocupació del Departament de Treball podria recolzar l'avaluació de la Reserva Federal (Fed) que tant l'economia com la política monetària estan en un "bon lloc". A més, amplia la sèrie de dades optimistes, com la despesa del consumidor, el comerç i l'habitatge que han suggerit que l'expansió, ara durant el seu onzè any, no està en perill immediat de descarrilar-se per una recessió.

Per la seva banda, les dades d'octubre i novembre es van revisar fins a situar-se a 14.000 menys les ocupacions agregades del que es va informar anteriorment.

contador