ep habitacion del hotel occidental las palmas
CEDIDO POR BARCELÓ HOTEL GROUP - Archivo

Les pernoctacions en establiments hotelers van tornar a desplomar-se al juny. Les restriccions de l'estat d'alarma, encara vigent durant bona part del mes, va fer que s'enfonsessin un 95,1% al sisè mes de l'any respecte al mateix període de l'any anterior. Així ho revelen les dades donades a conèixer aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En concret, amb prou feines van superar 1,8 milions, comparat amb 37,1 milions registrades al juny de 2019, segons constata Estadística, que posa de manifest que aquest és el quart mes consecutiu en el qual es produeix un important descens de pernoctacions als hotels espanyols. Cal recordar que al març, el mes en què es va declarar l'estat d'alarma (a mitjan mes), la caiguda va ser del 66,5%, mentre que a l'abril la baixada va ser del 100% i, al maig, del 99,2%.

El dia 21 de juny va concloure l'estat d'alarma, permetent-se la mobilitat de la població a tot el territori nacional. No obstant això, i donades les restriccions de les tres primeres setmanes de juny, només han obert 5.896 dels gairebé 20.000 hotels existents a Espanya, un 64,6% menys que fa un any. El total de places ofertes és de 322.508, un 16,7% del total.

Durant el mes de juny, 920.778 viatgers s'han allotjat en algun establiment hoteler, amb un total d'1.820.455 pernoctacions. Totes dues xifres suposen menys del 10% dels totals estimats per a aquestes variables fa un any, segons l'INE. Els hotels de quatre estrelles van ser els més visitats, seguits dels de tres.

La comunitat autònoma amb més establiments oberts al juny va ser Andalusia, amb 916. Els hotels d'Andalusia són, a més, els que més viatgers van allotjar (208.347, que realitzen 386.502 pernoctacions). Segueixen Catalunya i Comunitat de Madrid.

OBERTURA GRADUAL DE LES FRONTERES I CORREDOR TURÍSTIC DE LES BALEARS

Durant el primer semestre d'enguany, es van produir 44,1 milions de pernoctacions en hotels espanyols, un 70,5% menys que al mateix període de 2019. Segons el país de residència, les pernoctacions dels viatgers residents a Espanya van disminuir un 87% en taxa anual, en superar els 1,5 milions. Les dels no residents van baixar un 98,8%, quedant en poc més de 310.000.

En referència a aquesta última dada, l'INE ha recordat que ha de tenir-se en compte que l'ordre per la qual es prorrogaven els criteris per a l'aplicació d'una restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països de la Unió Europea i països associats Schengen per raons d'ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

D'altra banda, a partir del 15 de juny es va posar en marxa un programa pilot d'obertura de corredors turístics segurs a Balears, amb viatgers procedents d'Alemanya. Andalusia, Catalunya i Comunitat de Madrid van ser els destins principals del total de viatgers a Espanya al juny, amb taxes anuals de variació en el nombre de pernoctacions del -93,3%, -96,1% i -89,2%, respectivament.

Cal destacar la diferent distribució percentual de pernoctacions a Balears respecte a l'any passat. Així, al juny de 2020 es van realitzar en aquesta comunitat autònoma el 3,9% del total de pernoctacions (amb una taxa anual del -99,2%), enfront del 24,8% del total (el 93,0% de no residents) al juny de 2019.

Noticias relacionadas

contador