dax portada

Millora l'estat d'ànim a l'economia alemanya. Al novembre, l'índex elaborat per l'Institut de Recerca Econòmica de Munic (Ifo) mostra que la confiança empresarial repunta per segon mes consecutiu. En concret, puja fins als 86,3 punts després dels 84,5 punts d'octubre, el nivell més alt des d'agost.

"Encara que les empreses estaven menys satisfetes amb el seu negoci actual, el pessimisme respecte als propers mesos es va calmar notablement. És probable que la recessió sigui menys profunda del que molts esperaven". "L'economia alemanya està enviant senyals d'esperança", ha assenyalat l'economista de l'Ifo Klaus Wohlrabe.

Però l'Ifo del novembre té dues lectures. D'una banda, les expectatives milloren fins a 80 punts des dels 75,9 del mes anterior. De l'altra, l'avaluació actual de les empreses empitjora i cau fins a 93,1 punts des dels 94,2 del mes previ.

Per sectors, l'índex de clima empresarial va augmentar notablement al sector manufacturer. Les empreses es mostren molt menys pessimistes sobre els propers mesos, encara que qualifiquen pitjor la seva situació actual. Passa el mateix al sector serveis, en què el clima de negocis millora substancialment, alhora que les empreses són menys pessimistes sobre els propers mesos, però més insatisfetes amb el negoci actual.

"L'activitat a Alemanya continua caient, encara que a un ritme més lent que a l'octubre", destaquen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

Aquestes últimes dades de l'Ifo mostren que, sobre la inflació, el 46,8% de les empreses espera augmentar els preus als propers tres mesos, tot i que menys empreses van reportar problemes amb colls d'ampolla a la cadena de subministrament al novembre que a l'octubre (59,3% enfront del 63,8%).

"Això recolza la nostra opinió que la inflació es mantindrà alta, fins i tot si esperem que caigui durant els propers mesos", afegeixen, i consideren que "encara no n'hi ha prou per convèncer-nos que l'economia alemanya escaparà de la recessió. Després de caure un probable 0,5% intertrimestral al quart trimestre, creiem que el PIB alemany caurà un 0,2% al primer trimestre del 2023".

Noticias relacionadas

contador