ep christine lagarde en un acto de the wall street journal
WSJ

Els rebrots de coronavirus a diversos països europeus, com Espanya o França, i les mesures de contenció aplicades per les autoritats fan "titubejar" la intensitat de la recuperació de l'economia europea. La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha advertit que no serà completa fins a finals de 2022, quan arribarà als nivells previs a la pandèmia.

"Anticipem que a mitjan 2021 hi haurà una vacuna, però això no implica que hi hagi una recuperació instantània. No veiem una recuperació completa, de tornada a nivells pre-Covid fins al final de 2022", ha assenyalat la banquera central en la seva intervenció en un acte organitzat per 'The Wall Street Journal'. Així mateix, ha advertit de l'elevat grau d'incertesa sobre aquest tema.

En aquest sentit, Lagarde ha expressat la seva inquietud per l'impacte que tindran les mesures de contenció en la recuperació, "així que en lloc d'aquesta 'V' que tots anhelem i esperem, temem que aquest segon braç de la 'V' pugui ser una mica més vacil·lant".

No obstant això, Lagarde ha destacat que està observant la determinació de les autoritats dels diferents països afectats per rebrots de la malaltia de "no anar a un confinament total de nou" i, en el seu lloc, aplicar mesures més específiques.

Quant a l'actuació del BCE, Lagarde ha subratllat el mandat d'estabilitat de preus de la institució, afegint que l'entitat "no ha arribat al punt de reversió ('reversal rate')" quant al nivell que poden aconseguir els tipus d'interès del banc central, encara que ha afirmat que aquest instrument de política monetària no és necessàriament el més adequat en una crisi com l'actual.

"L'eina dels tipus d'interès funciona millor en unes condicions que no necessàriament són una crisi com l'actual", ha defensat la francesa, per a qui en les circumstàncies actuals "són eines millors" altres mesures implementades com posar a disposició liquiditat o comprar actius.

En qualsevol cas, la presidenta del BCE ha assegurat que l'entitat està preparada per abordar la situació a mesura que es vagi desenvolupant i "calibrarà i recalibrarà el que hagi de calibrar-se i recalibrar-se com sigui necessari". "Estem preparats per a usar totes les eines que donin un resultat eficaç, eficient i proporcional", ha sentenciat.

Noticias relacionadas

contador