lagarde19noviembre

El Banc Central Europeu (BCE) continua matisant el discurs sobre inflació. Després que a la reunió del banc central del 28 octubre, la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, reconegués que la fase d'inflació alta durarà més del previst originalment, la banquera central ha assumit que “és difícil predir amb exactitud quan remetran els actuals motors de la inflació", durant el seu discurs al Congrés Bancari Europeu que se celebra aquest divendres a Frankfurt.

"La pandèmia és una situació sense precedents", ha prosseguit, ja que "hi ha efectes retardats en joc i tenim pocs antecedents a què recórrer. "No obstant, seguim confiant que les pressions inflacionistes es reduiran amb el temps", ha declarat Lagarde, per justificar que el BCE persisteix en la seva postura ultra acomodatícia de cara al 2022.

El BCE no hauria d'endurir la seva política, ja que podria ofegar la recuperació, segons la banquera central, que ha insinuat la possibilitat de continuar comprant bons l'any que ve, fins i tot quan el Programa de Compres d'Emergència de la Pandèmia (PEPP pels seus sigles en anglès) finalitzi al març de 2022.

"Fins i tot després de l'esperada fi de l'emergència pandèmica, continuarà sent important que la política monetària -incloent-hi el calibratge adequat de les compres d'actius- doni suport a la recuperació i el retorn sostenible de la inflació al nostre objectiu del 2%", ha indicat. El consens de mercat espera que el banc central adopti altres mesures com ara ampliar el programa de compres habitual.

La inflació a la zona de l'euro va assolir el 4,1% a l'octubre, empesa per l'augment dels costos de l'energia, i s'espera que es mantingui per sobre de l'objectiu del 2% del BCE al proper any, ja que els proveïdors afectats per la pandèmia no poden seguir el ritme de la reobertura de l'economia. Però Lagarde ha insistit que el BCE no ha de trepitjar ara el fre, sinó continuar alimentant la recuperació de l'economia. "Quan s'espera que la pressió de la inflació s'esvaeixi -com és el cas actual- no té sentit reaccionar endurint la política", ha declarat. "L'enduriment no afectaria l'economia fins que el xoc ja hagi passat".

Endurir la política ara reduiria els ingressos de les llars, que ja s'estan enfrontant a un xoc per l'augment dels costos de l'energia que probablement frenarà el creixement, ha assegurat. "En aquesta situació, un enduriment de la política monetària no faria més que exacerbar l'efecte contractiu sobre l'economia", segons Lagarde

Tot i que Lagarde ha reconegut que les perspectives d'inflació han millorat després d'una dècada de creixement escàs dels preus, ha dit que el BCE hauria d'"alimentar" la demanda.

"A mesura que les forces positives de la demanda a l'economia guanyen força, les perspectives d'inflació a mitjà termini semblen millors que abans de la pandèmia", ha dit Lagarde. "Per tant, hem de continuar alimentant aquestes forces no retirant el suport a la política abans d'hora".

Noticias relacionadas

contador