• L'oposició del republicà Rand Paul va paralitzar durant hores la votació al Senat
  • Gairebé un milió de funcionaris no podran treballar per la falta de fons públics i el tancament de l'Administració
capitol congreso eeuu

El Govern dels Estats Units tanca després de la tensió viscuda al Senat durant la votació per als pressupostos de l'Estat. Líders dels dos bàndols de la cambra alta van arribar a un acord dijous, que durant la votació d'aquesta matinada no s'ha reflectit, portant la decisió al tancament de l'Administració pel no compliment dels terminis establerts.

En concret, la figura que s'ha revelat contra l'acord tancat entre el líder republicà Mitch McConell i el líder demòcrata Chuck Schumer, ha estat el senador de Kentuky, Rand Paul. Representant del bàndol republicà, Paul no va veure ratificada la seva esmena pels seus companys de Cambra, i va aprofitar les normes del Senat per alentir el procés, ja que és necessari el suport de tots els integrants de cada bàndol.

L'acord reflectirà un augment de la despesa pública en 300.000 milions i ha rebut crítiques per part dels dos partits. Líders republicans han mostrat la seva perplexitat davant l'aprovació d’aquesta pujada, que sumat a la despesa de la major baixada d'impostos dels últims 30 anys, suposarà una despesa "monstruosa" per a les arques públiques. En concret, l'acord complaïa la majoria de les peticions proposades per ambdós blocs, augmentant la despesa social sol·licitat pels demòcrates, i la despesa en defensa sol·licitat pel partit republicà.

Veus contràries també han ressonat en el bàndol demòcrata, amb la qual cosa consideren un acord que exclou polítiques essencials com és la migratòria. El maratonià discurs de 8 hores del líder demòcrata al Congrés, Nancy Pelosi, relatant vivències d'immigrants als EUA va deixar clar com n’és de sensible és la qüestió per al seu partit.

Finalment, la Cambra alta va acabar aprovant la proposta durant la matinada, la votació ara s'ha de confirmar al Congrés. La primera ronda de la Cambra de Representants està prevista per a les pròximes hores, i en el cas de veure llum verda, reobrirà l'Administració nord-americana. L'últim precedent es va produir fa tres setmanes, amb un tancament de 60 hores i la baixa temporal de 800.000 funcionaris fins a la reobertura.

El tancament del Govern suposa que gairebé un milió de funcionaris no puguin anar a treballar i que molts altres ho facin sense poder cobrar per la falta de fons a les administracions públiques. No obstant això, el tancament és únicament parcial, ja que el servei postal i la Seguretat Social continuen funcionant independentment de la votació.

Ja dijous passat, l'Oficina d'Administració i Pressupostos alertava d'un possible col·lapse dels fons públics. Per la seva banda, el 'National Treasury Employees Union', sindicat que recolza els funcionaris nord-americans, va anunciar ser l'organisme designat per transmetre els possibles acomiadaments pel desacord a les Cambres.

Noticias relacionadas

contador