• Les dades mostren una frenada a Alemanya, fins a mínims de 15 mesos al sector serveis
  • Markit també ha publicat les dades de França, amb el creixement més gran en deu mesos
union-europea-banderas

L'economia de la zona euro va mantenir la seva expansió a l'agost. De fet, ha accelerat el seu creixement fins a màxims de set mesos, sense que es noti un impacte negatiu ara com ara del Brexit i malgrat la frenada de l'activitat econòmica del sector privat d'Alemanya. França ha compensat aquest efecte.

El PMI compost de l'activitat total de l'àrea monetària, índex que elabora la consultora Markit a partir de les comandes de les empreses, va augmentar una desena aquest mes fins als 53,3 punts, enfront de la previsió del consens d'analistes que aquesta referència es mantingués constant.

Malgrat aquest creixement, Markit adverteix d'una desacceleració del creixement de les carteres de comandes del sector manufacturer i un menor grau d'optimisme en el sector serveis, la qual cosa ha generat un debilitament del ritme de creació d'ocupació i insinua que el creixement podria afeblir-se en els propers mesos. Mentrestant, les pressions inflacionistes segueixen sent moderades.

Les dades suggereixen que els responsables de la política monetària estaran oberts a la possibilitat d'aplicar nous estímuls fins a finals de l'any

Així, el PMI del sector serveis augmenta dues desenes fins al 53,1 punts, el nivell més alt en tres mesos, en línia amb l'anticipat pel mercat. L'índex de l'activitat manufacturera cau dues desenes fins als 51,8, i no aconsegueix en aquest cas les previsions, que eren de 52 punts.

"La zona euro segueix al camí del creixement constant en el tercer trimestre, sense mostrar signes que la recuperació es descarrili per la incertesa que envolta al Brexit", argumenta Chris Williamson, economista cap d'IHS Markit. "Mentre que la resistència de l'índex PMI d'agost reforçarà la idea que el BCE no veurà la necessitat d'imposar nous estímuls a curt termini, la feblesa del ritme d'expansió en general i les tendències de la contractació, les carteres de comandes, l'optimisme empresarial i els preus suggereixen que els responsables de la política monetària estaran oberts a la possibilitat d'aplicar nous estímuls cap a finals de l'any", agrega.

FRENADA A ALEMANYA

L'activitat econòmica del sector privat ha ralentitzat el seu creixement durant el mes d'agost a Alemanya, tot el contrari que a França, segons dades de comandes de l'índex PMI que elabora la consultora Markit. L'activitat manufacturera germana registra la seva menor expansió en tres mesos, mentre que la del sector serveis redueix el seu augment fins a mínims de 15 mesos.

Així, el PMI compost, que estima la producció del sector privat sobre la base de les comandes de les empreses, cau des de 55,4 punts al juliol fins a la xifra de 55,3, informa Markit. Segueix per sobre de 50, nivell que separa la contracció del creixement, però se situa per sota de l'esperat pel consens d'analistes, que anticipava una dada de 54,8 punts.

Aquesta desacceleració s'atribueix en gran part al sector serveis, que el seu PMI es redueix des de 54,4 punts al juliol fins als 53,3 d'agost, el menor nivell en 15 mesos. No obstant això, el mercat sí havia previst aquest descens. Per la seva banda, la ralentització en la indústria manufacturera és de molt menor calat. El PMI passa de 57,0 fins a 56,6, una desena fins i tot per sobre del projectat pels experts.

El sector serveis alemany no només enregistra l'augment de l'activitat comercial al ritme més lent des del maig de 2015, sino que la confiança està en mínims de dos anys

"L'economia alemanya segueix amb la seva alça ininterrompuda, encara que la producció, les noves comandes i l'ocupació van créixer a taxes lleugerament més febles durant aquest mes", assenyala Oliver Kolodseike, economista d'IHS Markit. "Un cop d'ull més d'a prop a les dades subjacents revela una nota d'advertiment: no només pot observar-se l'augment d'activitat comercial al ritme més lent des de maig de 2015, sinó que la confiança està en mínims de dos anys", agrega.

MÀXIMS DE DEU MESOS A FRANÇA

El PMI compost de França s'ha incrementat des dels 50,1 punts fins als 51,6 punts, el nivell més alt de 10 mesos. A més, la dada supera amb folgança els 50,5 punts que havien previst els analistes. Aquest fort creixement es produeix amb una expansió del sector serveis al seu major ritme en 10 mesos. El PMI serveis passa dels 50,5 fins a 52,0 punts, davant de la dada anticipada pel mercat de 50,5.

Quelcom totalment diferent passa amb la indústria manufacturera, per la qual el PMI es redueix en una desena fins a 48,5, mínim de dos mesos. Reflecteix així contracció, i se situa tres desenes per sota de l'esperat pels analistes.

contador