ep archivo   un camarero sirve varios cafes en una cafeteria de vitoria el sector servicios saca a
Iñaki Berasaluce - Europa Press - Archivo

L'Índex PMI compost d'activitat total de la zona de l'euro d'S&P Global ajustat estacionalment es va situar per sota del nivell d'absència de canvis de 50,0 per tercer mes consecutiu al setembre, indicant una desacceleració sostinguda de l'activitat empresarial al sector privat. En caure del 48,9 d'agost al 48,1 va registrar la disminució més ràpida de l'activitat total des del gener del 2021.

Per part seva, l'índex final d'activitat comercial del sector serveis de la zona de l'euro es va situar en 48,8 (49,8 a l'agost), assenyalant la seva mínima de dinou mesos.

Tant la producció del sector manufacturer com l'activitat del sector serveis van caure a un ritme més ràpid pel fet que l'alta inflació, els elevats costos de l'energia, la creixent incertesa econòmica i l'afebliment de la demanda van portar l'economia de la zona euro a una contracció més profunda. Les noves comandes en total van caure al ritme més fort en gairebé dos anys, mentre que es va observar una caiguda considerable a les vendes d'exportació.

El creixement de l'ocupació va continuar alentint-se al setembre, indicant una manca de noves comandes rebudes i una caiguda sostinguda al nivell de comandes pendents.

Per primera vegada des del març, les pressions dels costos es van intensificar i van reflectir principalment el fort augment dels costos de l'energia i una alça dels salaris. La preocupació al voltant de la conjuntura econòmica va augmentar i la confiança empresarial va caure fins al nivell més baix des de la primera onada de la Covid-19 el 2020.

"Qualsevol esperança que la zona euro eviti una recessió s'ha frustrat encara més a causa de la caiguda creixent de l'activitat empresarial assenyalada per l'índex PMI. L'enquesta no només indica un empitjorament de la desacceleració econòmica, sinó que, a més a més, assenyala que l'àmbit de la inflació també s'ha deteriorat, cosa que significa que els responsables de les polítiques monetàries s'enfronten a un risc cada vegada més gran d'un aterratge forçós en el seu intent de frenar l'augment de la inflació", comenta Chris Williamson, S&P Chief Business Economist Global Market Intelligence.

Noticias relacionadas

contador