• Les autoritats seguiran recolzant les inversions a l'estranger, mentre controlen les sortides de capitals
  • El regulador xinès reclama comparar el iuan amb una cistella de divises per apreciar la seva fortalesa
yuan-dollar

Malgrat la creixent preocupació per les sortides de capitals de la Xina, propiciades per la depreciació de la seva divisa contra el dòlar, les autoritats del país s'han reafirmat en la seva estratègia aperturista en les inversions a l'estranger. El iuan va marcar mínims de 8 anys i mitjà contra el ‘bitllet verd’, mentre des del Banc Popular de la Xina reclamen que es deixi de comparar la seva divisa només contra el dòlar i es prengui com a referència la cistella de divises que ofereix l'autoritat monetària.

El sotsgovernador del banc central del gegant asiàtic, Yi Gang, ha sortit en defensa de la divisa i ha assenyalat que equiparar el renminbi contra el ‘bitllet verd’ provoca que es deixi de costat “la fortalesa subjacent del iuan contra una cistella de divises més apropiada”, que l'entitat vigila, segons declaracions recollides per l'agència Xinhua. Yi ha insistit que la divisa s'ha mantingut estable contra aquestes monedes. 13 divises mundials que inclouen, entre unes altres, el ruble, els dòlars d'Austràlia, Nova Zelanda i Canadà o el franc suís.

Sobre la devaluació del yuan contra el dòlar d'EUA, el sotsgovernador del banc central xinès ha assenyalat que es deu a factors domèstics “inesperats per diversos països” i que han afectat a altres divises. De fet, segons el banquer central, el yuan s'ha depreciat menys que altres divises tant en les potències desenvolupades com a subdesenvolupades.

FUGIDA DE CAPITALS

No obstant això, el país ha sofert una pronunciada fugida de capitals, que s'ha empitjorat després de les recents caigudes contra el dòlar. Les divises reserva de l'entitat han caigut al seu nivell més baix des de març de 2011, ja que es creu que el banc central ha cremat aquest rebost de dòlars per apuntalar el yuan, davant la sortida de fons del país. No obstant això, les autoritats s'han reafirmat de cara a la galeria en la seva política aperturista i de “inversió exterior”.

Funcionaris de la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma, el Ministeri de Comerç, del Banc Popular de Xina i de l'Administració Estatal de Divises han assegurat que el país seguirà fomentant el desenvolupament saludable de la inversió a l'estranger, informa Xinhua.

Aquestes declaracions contradiuen les informacions aparegudes en The Wall Street Journal sobre que Pequín planeja estrènyer els controls sobre les companyies locals que busquen oportunitats més enllà de les fronteres xineses, informa Reuters.

L'augment de la inversió a l'estranger augmenta els riscos en les divises, però també planteja amenaces potencials al sistema financer de la Xina si aquests acords comencen a anar malament, segons publica la International Capital Corporation de Xina.

L'agència de notícies assenyala que davant aquestes circumstàncies, i contràriament a la imatge oferta públicament, el banc central del país ha instat als bancs a Xangai al fet que salvaguardin els capitals davant possibles sortides, disfressades d'inversions a l'estranger, apel·lant a la Zona de Lliure Comerç de Xangai (FTZ per les seves sigles en anglès).

contador