xi-jinping-presidente-china
Johannes Eisele/AFP/Getty Images

La Xina ha ofert als Estats Units augmentar les seves importacions de productes nord-americans en 1 bilió de dòlars durant els pròxims sis anys, dins de les negociacions que mantenen les dues potències per resoldre els seus problemes comercials.

L'objectiu de l'oferta xinesa seria mitigar el dèficit comercial dels EUA amb el gegant asiàtic i reduir-lo a zero el 2024. La notícia ha estat filtrada per diverses mitjans nord-americans com CNBC i Bloomberg i ha provocat un augment dels guanys a Wall Street.

L'oferta suposaria que la Xina augmentés les seves importacions des dels actuals 155.000 milions de dòlars de 2018 fins als 200.000 milions el 2019, per assolir de manera progressiva els 600.000 milions el 2024.

Tot i que els funcionaris americans que van rebre l'oferta són escèptics, a causa que el seu objectiu és reduir el dèficit comercial, que l'any passat va ser de 323.000 milions de dòlars, d'una manera més ràpida, en només dos anys. A més, els economistes consideren que serà difícil eliminar el dèficit comercial dels EUA, a causa de la gran demanda nord-americana de productes xinesos.

Durant els últims dies, l'Administració Trump ha filtrat als mitjans diverses notícies positives sobre les negociacions entre la Xina i els EUA, amb l'objectiu de provocar un clima d'optimisme entre els inversors i la comunitat empresarial. Aquest dijous TWSJ publicava que Washington havia ofert reduir els seus aranzels sobre la Xina, cosa que el mercat i els inversors van prendre com un nou senyal positiu de les negociacions comercials entre les dues majors economies del món.

Pel que sembla, el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, ha ofert a la delegació xinesa rebaixar els aranzels imposats durant els últims mesos a canvi que Pequín al seu torn faci concessions sobre el sector tecnològic. Link Securities afirma que aquest oferiment "compta amb l'oposició del representant comercial dels EUA i líder de l'equip negociador, Robert Lighthizer".

En la seva opinió, és "complicat que aquest plantejament acabi tirant endavant, encara que sí que creiem que només el fet que part de l'equip negociador nord-americà plantegi la possibilitat de donar marxa enrere en algunes de les mesures adoptades per pressionar la Xina és positiu i torna a demostrar que el govern dels EUA va de debò en la seva intenció d'arribar a un acord amb la Xina a l'àmbit comercial".

A més, s'ha confirmat que el principal negociador de la Xina, el viceprimer ministre Liu He, un dels principals assessors de Xi Jinping, viatjarà a Washington a finals d'aquest mateix mes per continuar les negociacions. La visita d'He està prevista per al 30 i 31 de gener, de manera que els inversors estaran molt pendents d'aquesta trobada.

Noticias relacionadas

contador