• La taxa de morositat escala fins el 9,27% des del 9,21% de setembre
  • Segueix tot i així en nivells molt per sota de mesos anteriors
dinero, inversión, euros

La taxa de morositat que suporta el sector financer va repuntar el passat mes d'octubre sis centenes fins al 9,27%. Ho va fer perquè va disminuir el denominador, amb una caiguda del saldo viu de crèdits de 7.321 milions d'euros, i perquè va augmentar el numerador. Aquí resideix la novetat, ja que el volum de crèdits dubtosos no creixia en un mes des de gener de 2014.

Així ho reflecteixen les dades publicades pel Banc d'Espanya aquest dilluns. Els crèdits dubtosos o morosos es van situar a l'octubre en 117.767 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment de 50 milions respecte als 117.717 milions de setembre. Es tracta per tant del primer augment des de gener de 2014, encara que el muntant segueix en nivells equiparables als de 2011, abans del rescat del sector financer.

En el cas de la xifra total de crèdits vius, el descens perllonga la tendència a la baixa, ja que els 1,27 bilions d'euros actuals suposen la xifra més baixa des de març de 2006. És a dir, dos anys abans de l'esclat de la crisi financera internacional i l'esclat de la bombolla immobiliària local. Des d'aquell moment, el crèdit va augmentar fins als 1,87 bilions de desembre de 2008, per mantenir-se després en nivells propers durant els dos anys següents. La tendència a reduir-se va començar en 2011.

Amb aquestes variacions, la taxa de morositat puja des del 9,21% fins al 9,27% d'octubre. No obstant això, la ràtio de setembre va ser la més reduïda des de maig de 2012. "La mora bancària s'estableix per sota del 10% de manera estable des que trenqués aquest nivell fa uns mesos. De la mateixa manera, es manté l'evolució en el descens dels crèdits concedits, tendència que ens sembla complicada revertir a curt termini", assenyala Carlos Fernández, analista de XTB.

Evolució de la taxa de morositat. Gràfic de Porcentual

Noticias relacionadas

contador