ep cualespeores jugueteslos ninos
ISTOCK

La Unió Europea (UE) ha retirat del mercat europeu un 10% de joguines que contenien químics perillosos i el 20% de cadenes de llums LED insegures venudes a través de la xarxa abans de l'arrencada de la campanya de compres per Nadal.

Les autoritats nacionals competents de seguretat de productes a Espanya, França, República Txeca, Finlàndia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Suècia i Islàndia, que no forma part de la Unió, han portat a terme una campanya de vigilància finançada i coordinada per la Comissió Europea el setembre amb l'objectiu de detectar i retirar del mercat productes perillosos abans de la campanya de compres per Nadal, especialment centrada en les joguines més venudes.

El major nombre de productes perillosos procedeixen de la Xina, segons la comissària europea de Justícia i Protecció al Consum, Vera Jourová

En total, van controlar 39 joguines diferents i 80 tipus de cadenes de llums LED venudes a través d'Internet. "Vam descobrir que 4 dels 39 joguines contenien nivells superiors als permesos per la legislació de la UE, al voltant del 10%", ha explicat en roda de premsa la comissària de Justícia i Protecció al Consum, Vera Jourová, que ha justificat que la campanya s'hagi centrat sobretot en les joguines perquè "tradicionalment formen part dels productes més perillosos" i ha recordat que el major nombre de productes perillosos procedeixen de la Xina.

També s'han retirat del mercat, ha avançat, "al voltant del 20% de les cadenes de llums, és a dir 16 de 80" controlades després de comprovar que eren "perilloses", per "risc especial d'electrocutar-se".

Jourová ha justificat la campanya per garantir que els pares gaudeixin "contents" de nadal i evitar "males sorpreses" amb les joguines i garantir que "siguin segurs" per als seus fills. "El sistema d'alerta Rapex, ara anomenat Porta Segura, funciona bé i les notificacions es prenen seriosament i els productes perillosos són retirats del mercat de forma expeditiva després de ser notificats", ha assegurat.

També ha alertat que en ocasions els consumidors "demanen més diners del que poden tornar", especialment els més vulnerables amb problemes financers i per això ha recordat que tenen dret a rebre informació "abans" de signar un crèdit sobre les condicions del préstec, incloent-hi "la quantitat final" que hauran de tornar i en un llenguatge "fàcil" d'entendre i a "renovar" el contracte de crèdit "dins dels 14 dies des de la signatura". També poden retornar anticipadament el préstec "en qualsevol moment".

Jourová també ha instat als consumidors a verificar, "abans" de fer una compra a Internet, que el comerciant estigui registrat al sistema de Resolució de Disputes Online posat en marxa fa diversos anys, al qual els consumidors poden dirigir les seves "queixes" quan compren una cosa que "no funciona o està malmesa". Fins ara, ha permès resoldre 36.000 queixes "amb èxit". "Si el comerciant no hi és (registrat), el consumidor no tindrà la possibilitat d'utilitzar aquest sistema de tractament de queixes", ha avisat i insistit que és "un factor decisiu".

Noticias relacionadas

contador