• No obstant això, el creixement salarial es va desaccelerar al 2,8% interanual
Reino Unido

El Regne Unit continua amb una ocupació a nivells rècord, però el creixement dels salaris s'ha desaccelerat durant els tres mesos fins a l'abril. Segons les dades oficials publicades aquest dimarts, l'economia britànica va afegir 146.000 ocupació durant aquest període.

La taxa d'atur al Regne Unit entre els mesos de febrer i abril es va situar al 4,2%, la seva millor lectura des de 1975, mentre l'ocupació va augmentar fins al 75,6%, la millor dada des que van començar els registres el 1971, segons ha informat l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS).

El nombre d'aturats durant el període analitzat va baixar a 1.420.000, xifra que suposa un descens trimestral de 38.000 aturats i de 115.000 en un any, mentre la xifra d'ocupats va augmentar en 146.000 en tres mesos i en 440.000 en un any, fins a 32.390.000.

Per la seva banda, el nombre d'inactius es va reduir fins als 8.650.000, xifra que suposa un descens de 72.000 persones en tres mesos i de 200.000 en un any, fins als 8.650.000.

No obstant això, una moderació sorprenent en el ritme de creixement salarial pot suggerir que l'economia conserva un marge de capacitat sobrant. El creixement dels pagaments, excloent-ne els bons, es va reduir a un 2,8% entre febrer i abril, tal com informa l'Oficina Nacional d'Estadística. Aquesta desacceleració podria esmorteir encara més les expectatives que el Banc d'Anglaterra elevi els tipus d'interès tan aviat com l'agost.

Segons els responsables de les polítiques del Banc d'Anglaterra, la pregunta és com de ràpid l'economia fa servir tota la folgança que li queda. Les apostes a una alça en els tipus d'interès d'agost van retrocedir dilluns després que les manufactures i la construcció no van aconseguir recuperar-se com es pronosticava a l'abril després de les interrupcions de la neu el mes anterior.

La paga regular del sector privat es va reduir al 2,9% durant els últims tres mesos, i la xifra només a l'abril va caure bruscament al 2,5 per cent, la menor en cinc mesos.

Abril és un mes important per als acords salarials, ja que marca el començament del nou any financer tant per al govern, que dona feina a més de 5 milions de treballadors i estableix el salari mínim legal, com per a moltes empreses del sector privat. Al voltant del 40% de tots la bonificacions de pagament entren en vigència durant el mes.

"Les últimes dades d'ocupació podrien descriure com bastant sòlides en general, tot i que el creixement dels salaris ha perdut lleugerament el pronòstic de consens", assenyalat David Cheetham, analista d’XTB. Els guanys, excloent-ne les bonificacions, van augmentar un 2,8% en comparació amb el 2,9% esperat, però "això representa un altre mes de creixement dels salaris reals, amb l'IPC per a l'abril arribant al 2,4%", explica.

"La reducció dels salaris reals sembla estar alleujant una mica", ja que la inflació ha retrocedit cap a l'objectiu després d'assolir el seu màxim a prop del back-end de l'any passat i obtindrem l'última publicació de l'IPC demà, que s'espera que es mantingui al 2,4%. La lliura està guanyant contra la majoria dels seus parells aquest matí, amb la lliura esterlina ja en augment abans del llançament de les dades. A més del creixement en els salaris reals, "hi va haver altres aspectes positius de l'informe, amb el canvi en el recompte de reclamants caient inesperadament per primera vegada aquest any, mentre que la taxa d'atur es manté en mínims de diverses dècades del 4,2%", conclou.

Noticias relacionadas

contador