ep archivo   hosteleria es junto a transportes el unico sector en el que se recorta la inversion
EUROPA PRESS - Archivo

La resiliència del sector serveis ajuda a sostenir un creixement econòmic sòlid de la zona euro al maig, però l'impuls es debilita. Segons l'índex PMI, l'economia va continuar expandint-se a un ritme fort a mitjans del segon trimestre, ja que la relaxació recent de les restriccions per la COVID-19 va donar suport a una millora sostinguda als nivells d'activitat total.

L'Índex Compost d'Activitat Total de la zona euro, elaborat per S&P Global i ajustat estacionalment, va caure fins al nivell 54,8 al maig, la mínima de quatre mesos, per sota dels 55,8 registrats a l'abril. Tot i que l'índex continua indicant un creixement econòmic a la zona euro, també va destacar una pèrdua d'impuls. Aquesta desacceleració es va deure exclusivament a una expansió més lenta del sector serveis enmig de senyals que el repunt observat després dels confinaments està perdent una mica de força.

Tot i això, l'activitat del sector serveis va continuar augmentant a un ritme robust i va encobrir una clara debilitat dins del sector industrial. Tot i que el creixement de la producció manufacturera va superar lleugerament la mínima de 22 mesos registrada a l'abril, el ritme d'expansió va ser moderat i va estar per sota de la mitjana a llarg termini.

La principal força impulsora darrere de l'última expansió va ser una vegada més el dominant sector serveis de la zona euro, ja que els persistents trastorns de subministrament, la guerra a Ucraïna i la feble demanda de productes van restringir el creixement de la producció manufacturera.

Tot i la resiliència del sector serveis, hi va haver una pèrdua general d'impuls en aquest sector al maig, cosa que va comportar que l'activitat total del sector privat augmentés al ritme més lent des del gener passat enmig de la desaparició dels efectes de recuperació posteriors a la pandèmia, una creixent incertesa i una ràpida inflació.

Tot i això, les noves comandes rebudes per les empreses manufactureres i del sector serveis conjuntament van continuar creixent al maig, mentre que, de nou, hi va haver evidència de pressions en la capacitat a mesura que una vegada més van augmentar les càrregues de treball. El creixement de l'ocupació es va accelerar fins a la màxima de deu mesos enmig d'una millora generalitzada a les tendències de contractació a nivell sectorial.

Pel que fa a la inflació, els preus cobrats van augmentar al maig a la segona taxa més forta mai registrada a causa d'un altre augment important en els costos operatius de les empreses.

Dels països estudiats de la zona euro, Irlanda va ser l'economia de creixement més ràpid al maig. Dit això, l'expansió en aquest país es va alentir fins a la mínima de quatre mesos. Les desacceleracions van ser més o menys generalitzades a nivell de país al maig; Espanya en va ser l'única excepció, ja que el ritme de creixement es va mantenir sense canvis des de l'abril. Per contra, Itàlia va registrar el pitjor resultat i només va indicar una expansió modesta de l'activitat total del sector privat.

Les últimes dades de l'enquesta indiquen que les noves comandes rebudes per les empreses del sector privat de la zona euro van tornar a augmentar al maig. Tot i això, l'expansió de la demanda de productes i serveis es va desaccelerar fins a la mínima de quatre mesos enmig d'una caiguda de les noves comandes de fabricació i senyals que el repunt després dels confinaments al sector serveis està començant a dissipar-se. La demanda de clients estrangers també va ser un llast per als volums de comandes al maig, ja que les noves comandes d'exportació van caure al ritme més ràpid en gairebé dos anys.

No obstant això, hi va haver evidència que persisteixen les restriccions de capacitat al sector privat de la zona euro al maig, ja que les comandes pendents de realització van augmentar per quinzè mes consecutiu. Els problemes de personal, l'escassetat de materials i l'augment de l'entrada de comandes noves van contribuir a l'acumulació de les càrregues de treball. Per ajudar a posar al dia les comandes pendents i adaptar-se a la demanda prevista, el nivell d'ocupació al sector privat de la zona euro va augmentar al maig.

Tot i això, la confiança empresarial va disminuir lleugerament i va estar entre les més febles des de mitjans del 2020. La guerra a Ucraïna, l'augment dels preus, les dificultats de subministrament i la desacceleració en general de l'economia van ser esmentats per les empreses enquestades com a fonts de preocupació.

Pel que fa als preus, les dades de l'última enquesta van continuar destacant severes pressions inflacionistes a la zona euro. Encara que l'augment dels preus pagats va ser el més lent en tres mesos, aquest es va produir a la taxa més ràpida mai observada fins ara. L'augment dels salaris i les factures de l'energia es va sumar a uns costos més grans de les matèries primeres i els combustibles, segons les empreses. Per protegir els marges de beneficis, els preus cobrats van pujar al maig. En general, la taxa d'inflació dels preus cobrats va ser la segona més alta registrada i només va ser superada per l'observada a l'abril.

SECTOR SERVEIS

Per part seva, l'Índex PMI d'Activitat Comercial del Sector Serveis de la zona euro va registrar 56,1 al maig. Tot i que l'índex va assenyalar una disminució amb respecte a 57,7 registrat a l'abril, va ser consistent amb un fort augment de l'activitat al sector serveis de la zona euro. De fet, va registrar la segona expansió més ràpida de l'activitat del sector serveis des del setembre de l'any passat.

Les noves comandes rebudes van continuar augmentant al sector serveis al maig, recolzades per un increment renovat de les noves comandes de clients a l'estranger. Tot i això, la demanda en general de serveis va augmentar a un ritme més lent en comparació amb l'abril. Les pressions en la capacitat es van intensificar, tal com ho indica un augment més ràpid de les comandes pendents. El ritme d'acumulació de les càrregues de treball va ser el més ràpid en deu mesos. Per impulsar els nivells d'activitat, l'ocupació va augmentar a la taxa més ràpida des del juliol del 2007.

Mentrestant, es va produir un nou augment pronunciat de les despeses operatives, que va comportar que les empreses augmentessin els preus de la prestació de serveis a la zona euro a un ritme accelerat. En general, la taxa d'inflació dels preus cobrats va ser la segona més ràpida registrada després de la màxima observada a l'abril.

Des d'S&P Global Market Intelligence assenyalen que “la forta demanda de serveis va ajudar a mantenir un ritme sòlid de creixement econòmic al maig, indicant que la zona euro s'està expandint a una taxa subjacent equivalent a un creixement del PIB de poc més del 0,5%. No obstant, els riscos semblen estar inclinats a la baixa per als propers mesos”.

El sector manufacturer "segueix estant preocupantment limitat per l'escassetat de subministraments, i tant les empreses com les llars segueixen afectades pels costos elevats. També hi ha senyals que l'impuls de l'economia creat per la demanda reprimida de serveis a mesura que disminueixen les restriccions per la pandèmia està començant a esvair-se. Com era d'esperar, la confiança empresarial ha caigut encara més i es troba entre les més ombrívoles des dels primers confinaments per la pandèmia, ja que les empreses van reduir les seves expectatives de creixement per al proper any", apunten.

Per tant, creuen que "el destí a curt termini de l'economia de la zona euro dependrà de la mesura que el decreixent vent de cua de la demanda reprimida pugui compensar els vents en contra de la incertesa geopolítica al mig de la guerra de Ucraïna, els problemes a les cadenes de subministrament i l'augment del cost de vida, aquest últim probablement exacerbat per l'enduriment de les condicions monetàries malgrat l'encoratjadora expansió del sector serveis", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador