ep turistasun restaurante
EUROPA PRESS

El fort creixement econòmic del sector serveis espanyol es va mantenir al maig, mentre que la inflació óona indicis d'haver tocat sostre, encara que les pressions dels alts preus continuen sent considerables. La millora de la situació de la pandèmia va donar suport a una demanda més gran, segons l'índex PMI.

Així es reflecteix a l'Índex d'Activitat Comercial ajustat estacionalment, elaborat per S&P Global Market Intelligence, que va disminuir de 57,1 registrat a l'abril a 56,5 al maig, però continua indicant un fort ritme de creixement. L'índex s'ha situat per sobre del nivell d'absència de canvis de 50 per quart mes consecutiu.

L'expansió de l'economia del sector serveis a Espanya es va mantenir al maig, ja que tant l'activitat com les comandes noves van augmentar per quart mes consecutiu. L'ocupació va créixer a la taxa més alta gairebé en un any a mesura que augmenten els desafiaments de la capacitat operativa; mentrestant, la confiança sobre el futur es va mantenir positiva, ja que les empreses van experimentar una nova millora de l'activitat en un món que va deixant enrere la pandèmia.

Tot i això, les pressions dels costos es van mantenir elevades i el trasllat d'aquests costos més alts als clients va continuar sent notable.

De la mateixa manera, els volums de noves comandes rebudes van continuar augmentant al maig, i el creixement es va mantenir saludable, encara que també va disminuir des de l'abril. Les empreses de serveis van informar d'una reactivació del mercat i de l'activitat turística a mesura que es dissipen els desafiaments relacionats amb la pandèmia i, a més, van comentar que aquest repunt va ser impulsat per clients tant nacionals com estrangers. Les noves comandes rebudes de clients de l'exterior van augmentar per primer cop en cinc mesos i ho van fer a un ritme sòlid.

L'augment de les noves comandes va posar a prova la capacitat de les empreses per complir els requisits imposats per la nova demanda al maig. Els treballs endarrerits van augmentar novament notablement, expandint-se al mateix ritme que la màxima de nou mesos registrada a l'abril. Hi va haver informes que l'escassetat d'oferta i els retards a l'entrega de productes van afectar negativament la capacitat de les empreses per satisfer les vendes de manera oportuna.

Aquesta pressió a la capacitat va ajudar a impulsar un augment en els nivells de personal al maig. Tot i alguns informes d'escassetat de mà d'obra, el creixement general de l'ocupació va assolir el nivell més alt des del juny del 2021.

Això no obstant, la contractació de personal addicional va haver de pagar-se a través del pagament de salaris més alts. Juntament amb l'augment dels preus de l'energia, l'electricitat i el combustible, a més de l'augment de les tarifes dels proveïdors en general, les despeses mitjanes operatives van ser, de nou, notablement més altes que al mes anterior. Tot i això, la taxa d'inflació va disminuir marcadament i es va allunyar més del rècord de l'estudi registrat al març passat.

Tot i això, moltes empreses van assenyalar que no van tenir més alternativa que repercutir l'augment dels costos als seus clients a través d'una alça dels preus cobrats. La inflació de les tarifes cobrades es va mantenir històricament elevada malgrat que va caure lleugerament enfront del rècord de l'estudi registrat el març passat.

Finalment, la inflació i els retards en el lliurament de subministraments van continuar sent les principals amenaces per al sector a mesura que avancem cap a la meitat de l'any, i aquests factors continuen afectant d'alguna manera el sentiment entre les empreses de serveis. Tot i això, les tendències positives recents en l'activitat i les noves comandes, impulsades principalment per una millora de la situació de la pandèmia, va fer que la confiança en general tornés a estar fermament en territori positiu al maig.

Des d'S&P Global Market Intelligence destaquen que, "al maig, es va observar una contínua expansió de l'economia del sector serveis espanyola, ja que qualsevol inestabilitat del mercat relacionada amb la guerra a Ucraïna o l'alta inflació va ser més que compensada per l'alliberament de la demanda reprimida relacionada amb la pandèmia. De fet, l'increment de les vendes va ser generalitzat, i es va observar una millora benvinguda en els negocis relacionats amb el turisme durant el mes".

"Com a indici que han tocat sostre, les taxes d'inflació tant dels preus pagats com dels preus cobrats van ser més baixes al maig. Però les pressions dels preus segueixen sent causa de preocupació, i els efectes de segona ronda s'observaran a prop, especialment tenint en compte els informes que els salaris són més alts i que el fort creixement de l'ocupació s'està mantenint", afegeixen.

contador