ep archivo   viviendas en oviedo
EUROPA PRESS - Archivo

Adquirir un habitatge per posar-lo de lloguer a Espanya manté la seva rendibilitat i tanca el 2022 al 6,5%. La dada suposa 0,3 punts més que fa cinc anys i 1,8 punts més que fa una dècada, segons l'estudi sobre La rendibilitat de l'habitatge a Espanya el 2022, elaborat pel portal immobiliari Fotocasa.

"El rendiment de l'habitatge es manté a nivells molt positius. És cert que s'esperava que aquest any la rendibilitat bruta assolís un nou màxim a causa del fervor amb què ha pujat el preu del lloguer, en marcar rècord històric. Però el preu de la compra d'habitatge també ha augmentat. Si els dos mercats presenten tendència alcista, el rendiment de comprar un habitatge per posar-lo en lloguer s'equilibra”, explica la directora d'Estudis i portaveu, María Matos.

Per CA, set en tenen una rendibilitat igual o per sobre de la mitjana espanyola (6,5%) el 2022 i són: Comunitat Valenciana (7,7%), Regió de Múrcia (7,7%), Cantàbria (6,9%), les Canàries (6,8%), Catalunya (6,8%), Navarra (6,6%) i Castella i Lleó (6,5%). Per sota de la rendibilitat mitjana hi ha les comunitats d'Aragó (6,4%), Astúries (6,3%), La Rioja (6,1%), Castella-La Manxa (6,1%), Extremadura (6%), Andalusia (6,0%), Galícia (5,7%), el País Basc (5,7%), Madrid (5,5%) i les Balears (5,2%).

Per municipis, el 36% dels municipis tenen una rendibilitat igual o superior a la mitjana d'Espanya. La ciutat costanera de Gandia té una rendibilitat per sobre del 10%, ha passat en 10 anys del 4,6% al 10,1% de rendibilitat, convertint-se a la ciutat més rendible d'Espanya el 2022. El segueixen molt a prop com les ciutats més rendibles, La Manga del Mar Menor amb 9,7%, Laredo amb 9%, Torrelavega amb 8,8%, Torrent amb 8,5%, Langreo amb 8,5%, Tortosa amb 8,4%, La Línia de la Concepció amb 8,2% i Molina de Segura amb 8%, totes per sobre del 8% de rendibilitat.

D'altra banda, el 16% de les ciutats analitzades tenen una rendibilitat inferior al 5% i les primeres deu són: La Moraleja amb 3,7%, Donostia-Sant Sebastià amb 3,9%, Tres Cantos amb 4%, Eivissa amb 4,1%, Pozuelo de Alarcón amb 4,2%, Getxo amb 4,2%, Sant Cugat del Vallès amb 4,3%, Santiago de Compostel·la amb 4,4%, Sitges amb 4,4% i Fuengirola amb 4 ,5%.

"El totxo continua sent l'actiu més segur que existeix al mercat i el producte financer amb més rendibilitat, per la qual cosa es manté com el focus d'inversió principal per als estalviadors en moments d'incertesa econòmica. Molts petits particulars que aposten per l'habitatge com un valor refugi i que s'han llançat a invertir en percebre aquest mercat com a fiable després de l'evolució i la recuperació tan positiva després de la pandèmia", comenta.

contador