bolsillos vac os

Encara que la inflació es modera al setembre, els preus continuen alts, cosa que està fent un forat a la butxaca de molts ciutadans. Revisar els subministraments i contractes de lloguer, controlar les possibles pujades de les assegurances, modificar la pensió d'aliments, cercar i sol·licitar ajuts econòmics o rescatar el pla de pensions pot millorar la situació econòmica en temps de crisi.

Per això, des de Legálitas plantegen set consells pràctics per pal·liar els efectes de la inflació. Són els següents:

1. Revisar els subministraments contractats. Examinar els contractes de subministraments com el gas o l'electricitat, així com les factures corresponents a aquests serveis, han esdevingut una pràctica molt comuna. Gràcies a aquesta revisió, els consumidors poden detectar qualsevol error en l'energia contractada, reclamar quantitats que no s'haurien d'haver cobrat, regularitzar facturacions o fins i tot comprovar que no hi hagi suposades manipulacions al comptador.

2. Recercar les clàusules del contracte de lloguer. Les contínues pujades de l'Índex de Preus al Consumidor (IPC) comporta situacions recurrents en què els casolans o arrendataris volen apujar els lloguers als seus llogaters. Però l'actualització de la renda anual no es pot fer si el contracte d'arrendament no conté una clàusula que així ho determini. El propietari només pot pujar les mensualitats a l'arrendatari si les dues parts arriben a un acord d'actualització i aquesta renovació no pot superar la variació percentual de l'IPC.

3. Controlar la pujada de les assegurances. Totes les assegurances es caracteritzen per ser prorrogables anualment, és a dir, tenen un any de durada i automàticament s'amplien per un altre any més. Si una companyia d'assegurances pretén modificar les condicions del contracte com pot ser, entre altres coses, una pujada de la prima, està obligada a comunicar-ho a l'assegurat dos mesos abans del venciment. Així, l'usuari podrà decidir si vol continuar o no pagant aquests serveis. En tot cas, la pujada ha d'estar justificada amb alguna causa sòlida.

4. Modificar la pensió d'aliments. A l'hora de calcular la pensió alimentària dels fills, ja siguin majors o menors d'edat, aquesta ha de ser proporcional als ingressos de qui dona la contribució econòmica i a les necessitats de qui la rep. En temps difícils, pot passar que canviïn pitjor les circumstàncies econòmiques del progenitor obligat a fer el pagament de la pensió i, per tant, no pugui afrontar el desemborsament de la quantia establerta al seu moment.

El que es pot fer és sol·licitar una modificació de mesures davant del jutjat corresponent perquè la pensió s'adapti a la nova situació. Només en casos extrems en què l'alimentant no pugui fer front ni tan sols a les seves pròpies necessitats, es podrà demanar la suspensió del pagament de la contribució, restablint-se quan les millors circumstàncies econòmiques econòmiques.

5. Buscar possibles ajuts econòmics. Una pràctica molt comuna entre els més afectats per la pujada de preus és buscar qualsevol ajuda que els permeti donar un respir a la seva economia. L'interès se centra, fonamentalment, en els subsidis per al lloguer de l'habitatge, les pensions no contributives o les rendes per a persones amb risc d'exclusió social com ara la renda mínima. Els requisits per sol·licitar un ajut concret s'han de cercar a través d'una pàgina oficial.

La persona interessada haurà d'estar pendent de la convocatòria del subsidi fent cerques a internet o trucant a l'organisme encarregat de gestionar-la. Per exemple, cada comunitat autònoma s'encarrega de tramitar els ajuts al lloguer per a joves, per la qual cosa caldria posar-s'hi en contacte directament perquè indiquin la data de publicació o els terminis. I, en cas de voler reclamar un ajut desestimat, caldrà estar atent a la resolució denegatòria en què s'indiquen els motius del rebuig i els recursos existents.

6. Rescatar correctament el pla de pensions. Una altra opció que desperta l'interès per combatre la inflació és la possibilitat de recuperar els diners del pla de pensions. No obstant això, el capital invertit no es pot rescatar fins a la jubilació llevat que es donin les situacions següents: atur de llarga durada o malaltia greu. En el primer cas, cal acreditar la situació legal d'atur, estar inscrit com a demandant d'ocupació al SEPE i no cobrar cap prestació. Per malaltia greu, cal presentar un certificat mèdic que arreplegue la malaltia física o psíquica incapacitant per al desenvolupament de l'activitat professional habitual durant un període mínim de tres mesos.

Hi ha tres maneres de rescatar el capital: en forma de capital, és a dir, tot d'una vegada; en forma de renda, al llarg del termini establert; o en forma mixta, que seria una barreja de les anteriors. Així mateix, cal destacar que quan es rescata un pla de pensions, això comporta el pagament d'impostos en considerar-se com una renda del treball. Per tant, s'haurà d'incloure a la declaració d'IRPF com un pagador més. És important estudiar cada cas concret i veure quina base general posseeix, però si es recupera en forma de capital i té drets consolidats a data de 31 de desembre de 2006, se li aplicarà una reducció del 40%, obtenint, per tant, un benefici fiscal.

Quan es fa el rescat del pla de pensions, l'entitat o el banc enviarà a l'usuari el model 145 perquè l'empleni. D'aquesta manera, podreu veure quina és la circumstància personal i familiar de cadascun per aplicar les retencions correctes. Si es vol saber què compensa més, el recomanat és fer almenys un parell de simulacions, fent el rescat d'una sola vegada o en dues o tres vegades i, a partir d'aquí, valorar quina és la millor, però sempre s'ha de portar a terme de manera individualitzada.

7. Acceptar herències que no afectin el patrimoni. Quan mor un familiar i acceptem la seva herència, és important tenir en compte que, a més dels béns patrimonials, ens arrisquem a rebre també els deutes. Per evitar que l'economia dels hereus es vegi afectada per aquests pagaments, l'herència es pot acceptar a benefici d'inventari. Això vol dir que la persona queda exempta de pagar aquells deutes que sobrepassin el valor total de l'herència. Mai no respondrà amb el seu patrimoni o béns personals. Per acceptar-la, l'hereu haurà de traslladar la decisió a un notari en un termini de 30 dies des que coneix la seva situació de beneficiari. A més, aquesta acceptació ha d'anar acompanyada d'un inventari de béns i deutes.

Noticias relacionadas

contador