andrew-bailey-fca-boe

La lliura intenta recuperar-se aquest dimecres de les pèrdues de la jornada passada, quan es va enfonsar després que el governador del Banc d'Anglaterra (BoE), Andrew Bailey, afirmés en un esdeveniment a Washington que el banc central no prorrogarà el seu programa de bons de 65.000 milions de lliures més enllà d'aquest divendres, avisant els gestors de fons de pensions que acabin de liquidar les posicions que no poden mantenir.

Financial Times, tot i això, publica aquest dimecres que tres fonts li han informat que el BoE està preparat per estendre el programa més enllà de la data límit d'aquest divendres, si les condicions de mercat així ho exigeixen.

La lliura esterlina ha caigut fins als 1,0922 dòlars en les operacions matinals d'Àsia, abans de remuntar fins als 1,106 dòlars després de la publicació de la notícia de Financial Times.

"El que va fer Bailey va ser, sens dubte, un dels errors de comunicació més grans que pot cometre un banquer central"

El sector ha dit que necessita més temps per evitar que es repeteixin les vendes forçades que van portar el Banc d'Anglaterra a llençar el pla de suport d'emergència.

El Banc d'Anglaterra es va veure obligat a intervenir fa dues setmanes amb un programa de 65.000 milions de lliures per comprar bons de l'Estat per ajudar els plans de pensions, que s'han vist atrapats en un cercle viciós després que el minipressupost del canceller Kwasi Kwarteng, anunciat el 23 de setembre, desencadenés una venda històrica de gilts (bons de l'Estat a llarg termini).

Representants del banc central han informat les entitats financeres que estan disposats a ampliar el mecanisme més enllà de la data de finalització del 14 d'octubre, si les condicions del mercat ho exigeixen. "Ens van dir que estaven observant de prop els gestors d'inversions basades en el passiu per veure si havien aconseguit generar prou liquiditat perquè els seus clients poguessin fer front a les peticions de marges i que decidirien si prorrogarien el mecanisme dijous o divendres", va afirmar un banquer.

LES CRÍTIQUES

Els economistes es mostren molt crítics amb la manera de procedir del BoE. Després d'anunciar el seu programa de compra de bons a finals del mes passat, el banc central va comunicar aquest dilluns que duplicaria la mida de la dotació diària de compres de 5.000 milions de lliures a 10.000 milions de lliures i que llançava una nova línia de crèdit a curt termini per donar suport als mercats. A més, ahir dimarts va tornar a intervenir comunicant que ampliava l'abast de les operacions diàries de compra de gilts per incloure també les compres de gilts indexats.

Els analistes subratllen el caràcter "improvisat" de totes aquestes actuacions i no entenen l'avís de Bailey aquest dimarts després de tots aquests esforços.

"El governador del BoE va dir que els inversors en bons del Regne Unit haurien d'acabar de liquidar les posicions que no poden mantenir, ja que el BoE aturarà les seves operacions a finals d'aquesta setmana i puff... Tots els esforços s'han convertit en fum. El que va fer Bailey va ser, sens dubte, un dels errors de comunicació més grans que pot cometre un banquer central. I realment va arribar en un moment desafortunat", afirma Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Noticias relacionadas

contador